Putin sa zúčastnil tradičnej prehliadky pri príležitosti osláv víťazstva nad nacizmom

ta3 čtk
9.5.2023 07:28

Ruský prezident Vladimír Putin sa v utorok zúčastní každoročnej vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv Dňa víťazstva, kedy si Rusko pripomína porážku nacistického Nemecka v roku 1945. Vystúpi aj s prejavom. Už druhý rok po sebe bude prehliadka v tieni ruskej invázie na Ukrajinu, sprevádzať ju budú prísne bezpečnostné opatrenia.

Vojenská prehliadka pri príležitosti 77. výročia víťazstva nad nacistickým Nemeckom
TASR/AP

Z nácviku prehliadky na Červenom námestí v Moskve možno podľa agentúry Reuters usudzovať, že sa jej tento rok zúčastní menej vojakov a armádnej techniky ako v minulých rokoch. Prítomní nebudú takmer žiadni hostia zo zahraničia, účasť doteraz potvrdili iba zástupcovia Arménska, Kazachstanu či Kirgizska. Putin tiež podľa stanice Nexta pozval bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka.

V najmenej šiestich ruských oblastiach boli tohtoročné oslavy úplne zrušené kvôli obavám, že by sa mohli stať terčom ukrajinských útokov. Zrušená bola tento rok aj tradičná súčasť osláv Dňa víťazstva, pochod Nesmrteľného pluku. Pri ňom ľudia nesú portréty svojich príbuzných, veteránov z druhej svetovej vojny.

Prehliadka sa uskutoční za prísnych bezpečnostných opatrení, ktoré boli prijaté aj v nadväznosti na dronové útoky na Kremeľ z minulého týždňa, z ktorých ruskí predstavitelia obvinili Ukrajinu a označili ich za pokus Kyjeva zabiť Putina. Ukrajina to odmietla. Škody po nedávnych útokoch pripisovaných Ukrajine v poslednej dobe utrpela aj mnoho ďalších objektov kritickej infraštruktúry v Rusku.

Úrady v Moskve zakázali používanie dronov a začali rušiť signál GPS, čo viedlo ku komplikáciám napríklad pri jazde taxíkom. Policajtom boli narýchlo rozdané ďalekohľady, aby nimi mohli včas odhaliť prilietavajúce drony.

Oslavy výročia porážky nacizmu prichádzajú v čase pokračujúcich ruských strát vo vojne na Ukrajine, ktorá trvá už 15. mesiacom, a tiež pred očakávanou ukrajinskou protiofenzívou, ktorej cieľom má byť oslobodenie Ruskom okupovaných území Ukrajiny.

Deň víťazstva je kľúčovým výročím pre prezidenta Putina, ktorý často pripomína bojového ducha a obete, ktoré pomohli Sovietskemu zväzu poraziť nacistické Nemecko v druhej svetovej vojne. Snaží sa tým v Rusoch podnietiť pocit vlastenectva, a to najmä potom, čo vlani vo februári začal takzvanú zvláštnu vojenskú operáciu na Ukrajine s cieľom zbaviť susednú krajinu nacizmu.

Rusko oslavuje víťazstvo v druhej svetovej vojne o deň neskôr ako väčšina krajín Európy, pretože v čase, keď nacistické Nemecko 8. mája podpísalo kapituláciu, bolo v Moskve vzhľadom na časový posun už po polnoci, teda 9. mája.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok