Ostro sledovaný proces sa blíži ku koncu. Dragič požiadal súd o prepustenie z väzby, Kočner odpovedal na otázky

ta3 TASR
9.5.2023 00:03

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje v utorok 9. mája proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze prípravy vrážd prokurátorov. "Súd už vykonal podstatnú časť dokazovania," povedala predsedníčka senátu Ružena Sabová.

Pojednávanie bolo krátko po jeho otvorení na približne 30 minút prerušené. Dôvodom je dodatočné doručovanie zápisníc z predošlých pojednávacích dní procesným stranám.

Sabová po prestávke informovala, že senát súhlasí s vyhotovovaním zvukového prenosu zo záverečných rečí i vyhlásenia rozsudku. Hlavné pojednávanie je okrem utorka naplánované aj na 12. a 19. mája.

Súd pokračuje v čítaní listín. Okrem iného sa majú čítať hodnotenia obžalovaných ústavmi na výkon väzby a trestu či informácie poskytnuté Národnou diaľničnou spoločnosťou. Prehrávať by sa mal tiež záznam z výsluchu Miroslava Marčeka. Obžalovaný Darko Dragič by mal absolvovať výsluch v súvislosti so žiadosťou o prepustenie z väzby.

Senát zatiaľ nerozhodol o Dragičovom návrhu na výsluch svedka. Sabová informovala, že ďalšie návrhy na vykonanie dokazovania boli prokurátormi, splnomocnencami poškodených, obhajcami i obžalovanými vzaté späť.

Vymyslená výpoveď

Obžalovaný Dragič z kauzy prípravy vrážd prokurátorov požiadal súd o prepustenie z väzby. Počas výsluchu pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku zdôraznil, že je väzobne stíhaný už dva roky. Tvrdil, že obžalobe čelí na základe jedinej svedeckej výpovede, ktorej pravdivosť bola ďalšími dôkazmi vyvrátená.

Ide o výpoveď Iľju Weissa, ktorý už skôr pred súdom povedal, že pracoval na zabezpečení ukradnutého auta obžalovanému. Podotkol, že automobil napokon nedodal, lebo mu Dragič nezaplatil. Vozidlo malo byť použité v súvislosti s plánovanou vraždou súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku. 

"Situáciu, ktorá sa mala stať, si Iľja Weiss vymyslel," zdôraznil obžalovaný. Súd zatiaľ o žiadosti o prepustenie z väzby nerozhodol.

Vinu odmietajú

Obžalovaný Kočner v rámci výsluchu odpovedal aj na otázky prokurátorov, vinu odmieta. Vyjadril presvedčenie, že sa raz nájdu osoby, ktoré si mali objednať vraždy prokurátorov. "Je v spise veľa indícií, ktoré vyšetrovateľ nevidel alebo nechcel vidieť," podotkol obžalovaný. Konkrétne mená však neuviedol.

Pred ním vypovedala aj obžalovaná Zsuzsová Už skôr zdôraznila, že prokuratúra nepredložila jediný dôkaz o tom, kedy a ako si mala objednať vraždu novinára Kuciaka i pripravované vraždy prokurátorov. Odmietla, že by sa pre Kočnera v minulosti podieľala na sledovaní osôb.

Opakovane spochybnila pravdivosť listu, ktorý mal Andruskó ešte pred svojím zadržaním dať svojej známej. V liste, ktorý bol predložený orgánom činným v trestnom konaní na jar 2023, boli Zsuzsová a Kočner označení za objednávateľov vrážd.

Čo sa stalo?

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka spred piatich rokov súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. Špecializovaný trestný súd ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd vrátil prípad späť. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné a Zoltán Andruskó 15-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe viaceré osoby - Kočner, Zsuzsová, Dušan Kracina a Dragić. Práve posledný menovaný by mal v utorok vypovedať. Pojednávať sa bude aj 12. a 19. mája, kedy by mal padnúť definitívny verdikt.

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok