Proruské úrady pozastavili prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne. Obávajú sa provokácií Ukrajiny

ta3 ČTK
8.5.2023 18:46

Proruské okupačné úrady ukrajinskej Záporožskej oblasti pozastavili prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú vlani v rámci invázie obsadili ruské jednotky. Krok zdôvodnili obavami z provokácií zo strany ukrajinských ozbrojených síl, píše agentúra TASS.

Situácia okolo zariadenia je v posledných dňoch nepredvídateľná, uviedol cez víkend šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

Šéf ruskej okupačnej správy záporožského regiónu na juhu Ukrajiny Jevgenij Balickij v televíznom rozhovore uviedol, že ukrajinskí vojaci začali vypúšťať vodu z priehrad vyššie proti prúdu Dnepra, čo spôsobilo zvýšenie hladiny v Kachovskej vodnej nádrži. Na jej brehu Záporožská jadrová elektráreň leží.

"Jadrové reaktory sú pozastavené kvôli nepredvídateľnosti akcií ukrajinskej strany," povedal Balickij. Rusko Záporožskú jadrovú elektráreň, najväčšie zariadenie svojho druhu v Európe, obsadilo krátko po začiatku minuloročnej invázie na Ukrajinu. Cez elektráreň v meste Enerhodar vedie frontová línia, Rusko a Ukrajina sa v minulosti navzájom vinili z ostreľovania okupovaného zariadenia.

Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je stále viac nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná, varoval v sobotu šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Reagoval tým na predchádzajúce oznámenie Balického o evakuácii časti obyvateľov 18 obcí ležiacich v blízkosti frontu zrejme v súvislosti s očakávanou ukrajinskou protiofenzívou. Evakuovať sa majú okrem iného obyvatelia Enerhodaru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok