Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je potenciálne nebezpečná, vyhlásil šéf MAAE

ta3 ČTK
7.5.2023 08:59

Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruské sily, je stále viac nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná, varoval v sobotu šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Ten podľa agentúry Reuters požaduje prijatie opatrení, ktoré zaistia bezpečnosť prevádzky.

"Som nesmierne znepokojený veľmi reálnymi rizikami pre jadrovú bezpečnosť, ktorým elektráreň čelí. Musíme konať hneď, aby sme zabránili hrozbe vážnej jadrovej havárie a s ňou spojeným dôsledkom pre obyvateľstvo a životné prostredie," uviedol Grossi vo vyhlásení.

Reagoval tak na informácie, podľa ktorých šéf ruskej okupačnej správy záporožského regiónu, ktorý leží na juhu Ukrajiny, ohlásil evakuáciu časti obyvateľov 18 obcí ležiacich v blízkosti frontu zrejme v súvislosti s očakávanou ukrajinskou protiofenzívou. Evakuovať sa majú okrem iného obyvatelia Enerhodaru, ktorý leží práve pri Záporožskej jadrovej elektrárni.

Ukrajinský generálny štáb v nedeľnej rannej situačnej správe informuje, že "ruskí okupanti evakuujú obyvateľov z dočasne okupovaného Enerhodaru k Berďansku a Primorsku do rekreačných objektov". Rusi podľa generálneho štábu odvážajú ľudí, ktorí majú ruské pasy. Prednosť majú tí, ktorí ruské občianstvo prijali v prvých mesiacoch po tom, čo ruská armáda vlani na prelome zimy a jari túto časť Ukrajiny obsadila.

Exilový starosta okupovaného Melitopolu Ivan Fedorov na sieti Telegram napísal, že evakuácia je príliš rýchla a že na kontrolnom stanovisku Čonhar na hlavnej ceste z Melitopolu na Krym sa tvoria dlhé fronty.

Záporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej jadrovej elektrárni v Európe, sa Rusko zmocnilo nedlho po začiatku invázie svojich vojsk na Ukrajinu z februára minulého roka. Grossi elektráreň naposledy navštívil v marci, keď sa cez rozhovory s oboma stranami konfliktu snažil zaistiť dohodu na bezpečnej prevádzke elektrárne. Opakovane tiež varoval pred nebezpečenstvom vojenských operácií v blízkosti elektrárne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok