Ruské útoky na juhu Ukrajiny zasiahli sklad aj nemocnicu Červeného kríža

ta3 ČTK
8.5.2023 15:23

Ukrajinský Červený kríž uviedol, že ruský vzdušný útok z noci na pondelok zničil jeho sklad humanitárnej pomoci v Odese. Poškodená bola pri inom útoku aj mobilná nemocnica v Mykolajive. Zariadenie muselo prerušiť činnosť, nikto z pracovníkov nebol zranený.

Ruské útoky na juhu Ukrajiny zasiahli sklad aj nemocnicu Červeného kríža
TASR/AP

Ôsmeho mája bol pri raketovom útoku na Odese zničený sklad ukrajinského Červeného kríža s rozlohou 1000 metrov štvorcových. "Požiar úplne zničil humanitárnu pomoc uloženú v sklade," uviedla na facebooku ukrajinská pobočka tejto medzinárodnej organizácie s tým, že distribúcia pomoci a niektoré ďalšie služby museli byť pozastavené.

Červený kríž ďalej uviedol, že pri nedeľnom útoku bola poškodená jeho mobilná nemocnica v Mykolajive. Zničená bola časť vybavenia a nábytku. "V súčasnej dobe prebieha odstraňovanie následkov ostreľovania, po ktorom bude nemocnica obnovená v bežnej prevádzke, ale na inom mieste," uviedla organizácia.

Ukrajina v noci na pondelok zažila ďalšiu mohutnú vlnu ruských vzdušných útokov, ktorých terčom bol okrem Odesy aj Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. V prístavnom meste okrem iného zhorel sklad potravín, kde podľa hovorkyne ukrajinského južného veliteľstva Nataliji Humenjukovej zomrel pracovník bezpečnostnej služby. Ďalší traja ľudia boli zranení. Podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata vypustili Rusi osem protilodných striel Ch-22, z ktorých časť dosiahla svoje ciele v Odesskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok