Rusko v noci zaútočilo na Kyjev aj Odesu, metropolu zasiahol dron

ta3 čtk
8.5.2023 07:29

Rusko v noci na dnešok znova zaútočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev aj prístavné mesto Odesa na juhozápade krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej západnú časť Kyjeva zasiahli trosky dronu. Agentúra Ukrinform napísala, že zranenia utrpeli štyria ľudia, dvaja z nich sú v nemocnici.

Starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko uviedol, že na miesto dopadu trosiek bezpilotného lietadla smerujú hasiči aj záchranári. Svedok, ktorého cituje Reuters, poznamenal, že v Kyjeve bolo počuť množstvo výbuchov. Podľa miestnych úradov, ktoré obyvateľov vyzvali, aby zostali v krytoch, ich spôsobovala predovšetkým fungujúca protiletecká obrana.

Explózia zaznela aj v Odese, proti ktorej smeroval raketový útok. Ukrajinské médiá informujú aj o výbuchoch v Chersone na juhu krajiny. Naďalej sa bojuje aj o východoukrajinský Bachmut, ktorý sa ruské sily dlhé mesiace snažia dobyť. Ukrajinská armáda uviedla, že ruskí vojaci ešte zintenzívnili ostreľovanie mesta, ktoré malo pred vojnou 70-tisíc obyvateľov, s cieľom získať nad ním úplnú kontrolu do utorka, keď si Rusko pripomenie výročie svojho víťazstva nad nacistickým Nemeckom.

Reuters tiež uviedol, že z oblastí okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruské sily, bolo evakuovaných okolo 1679 ľudí, vrátane 660 detí. Evakuáciu časti obyvateľov 18 obcí ležiacich v blízkosti frontu v záporožskom regióne oznámil šéf tunajšej ruskej okupačnej správy minulý týždeň.

Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je stále viac nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná, varoval v nadväznosti na to v sobotu šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok