Ruskí vyšetrovatelia obvinili z terorizmu muža podozrivého z útoku na Prilepina

ta3 čtk
8.5.2023 14:12

Ruskí vyšetrovatelia v pondelok obvinili z terorizmu muža podozrivého z atentátu na prominentného prokremeľského spisovateľa Zachara Prilepina. Dnes o tom informovala agentúra Reuters. Súd v meste Nižný Novgorod ho poslal na dva mesiace do väzby.

Rusko Moskva 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Prilepin má zlomené obe nohy po tom, čo explodovalo auto, ktorým cestoval. Druhý muž, ktorý s ním bol vo vozidle a ktorý pre neho pracoval ako vodič a ochranca, pri atentáte zomrel.

Prokuratúra dnes informovala, že Alexander Permjakov bol obvinený zo spáchania teroristického činu az neoprávneného nakladania s výbušninami. Vyšetrovatelia už skôr uviedli, že sa Permjakov priznal a povedal, že konal na pokyn ukrajinských tajných služieb. Polícia ho zadržala v sobotu, keď opúšťal les, v ktorom sa atentát stal. Permjakov podľa ruských úradov pochádza z ukrajinského Donecku, ktorý je ale v súčasnosti na území okupovanom Ruskom. Podľa agentúry TASS bol v minulosti odsúdený kvôli lúpeži a násilnej trestnej činnosti.

Ruské ministerstvo zahraničia v sobotu vzápätí po atentáte na Prilepina, ktorý je jednoznačným zástancom ruskej invázie na Ukrajinu, zo zodpovednosti za útok obvinilo Kyjev a západné krajiny, najmä Spojené štáty.

Ukrajinské bezpečnostné zložky ani nepotvrdili, ani nevyvrátili, že majú s atentátom niečo spoločné. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak, povedal, že sa domnieva, že za útokom stojí Rusko. V sobotu sa k zodpovednosti za útok prihlásila partizánska skupina Ateš, ktorá vznikla vlani v septembri a v ktorej sú aktívni Ukrajinci, krymskí Tatári aj Rusi.

Prilepin je tretím provojnovým propagandistom, na ktorého bol od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu spáchaný atentát. Vlani v auguste prišla o život Darja Duginová, dcéra nacionalistického ideológa Alexandra Dugina. Začiatkom apríla zomrel pri útoku v jednej petrohradskej kaviarni proruský vojenský bloger známy ako Vladlen Tatarskij.

Prilepin v nedeľu povedal, že sa atentátom nenechá zastrašiť. Tento muž je spolupredsedom parlamentnej strany Spravodlivé Rusko. Podporoval ruskú anexiu Krymu v roku 2014 a na strane proruských separatistov sa zapojil do konfliktu na východe Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok