Rozsiahle požiare na Urale si vyžiadali šesť mŕtvych, zhoreli stovky domov

ta3 čtk
8.5.2023 11:08

Najmenej šesť ľudí zomrelo pri požiaroch, ktoré v uplynulých dňoch zachvátili časti ruského pohoria Ural. Ďalších 14 utrpelo zranenie, informovala dnes agentúra TASS s odvolaním sa na zdravotníkov. Zhoreli stovky domov. Agentúra Reuters píše, že hoci lesné a stepné požiare bývajú v Rusku koncom jari bežné, teraz vyšetrovatelia zisťujú, či nevznikli kvôli nedbanlivosti zo strany úradov.

FOTO: Čile devastujú lesné požiare, zabili už najmenej 23 ľudí
TASR/AP

Požiare zasiahli niektoré dediny v Kurganskej oblasti na juhu Ruska, kam dnes priletel minister pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov. Situáciu zhodnotil ako náročnú. Vyšetrovatelia v tomto regióne zisťujú okolnosti vzniku veľkého požiaru, pri ktorom zomreli traja ľudia a zhoreli obytné domy aj rôzne firmy. "Je možné, že požiar vznikol kvôli nedbalosti niektorých zodpovedných činiteľov," uviedli kurganskí vyšetrovatelia. Deväť z 13 lesných požiarov majú hasiči podľa agentúry TASS pod kontrolou, hasenie ale komplikuje silný vietor a nezvyčajne teplé počasie.

Horí aj vo Sverdlovskej a Ťumenskej oblasti. Vo Sverdlovskej oblasti hasiči v nedeľu večer zastavili šírenie požiaru, kvôli ktorému evakuovali obyvateľov jednej dediny po tom, čo plamene zasiahli sklad pušného prachu. Horí ale na ďalších 53 miestach, len vo Sverdlovskej oblasti ide o lesné plochy s rozlohou viac ako 54 000 hektárov. V akcii sú tisíce hasičov.

Podľa nezávislého spravodajského projektu Sota niektoré požiare vznikli v dôsledku podpaľačstva a výbuchov, agentúra Reuters ale podotýka, že sa jej tieto informácie nepodarilo nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok