10 najlepších miest, ktoré v Ríme stihnete za tri dni. Honba za 12 egyptskými obeliskami

ta3/ Denis Dufala
12.5.2023 06:00

Vytúžená destinácia mnohých cestovateľov. Večné mesto, do ktorého vedú všetky cesty. Pulzujúce centrum kresťanskej viery. To je hlavné mesto Talianska Rím, kde dokážete pár stovák eur vymeniť za nezabudnuteľné, romantické zážitky pred najvyhľadávanejšími pamiatkami. Čo stihnúť v Ríme za tri dni? Pozrite si naše tipy.

10 najlepších miest, ktoré v Ríme stihnete za tri dni. Honba za 12 egyptskými obeliskami
Denis Dufala

Druhý deň, Vatikán

Spev, množstvo turistov a veriacich, majestátne budovy, sochy svätých, teplo, fontány a balkón pápeža Františka. To všetko na jednom pulzujúcom námestí katolíckej viery. Lístky do Sixtínskej kaplnky a múzea sa nám už týždeň pred odchodom do Ríma zakúpiť nepodarilo. Obyčajne tieto lístky stoja okolo 50 eur. Metro linkou A sme sa dostali na zastávku Ottaviano, ktorá je len niekoľko minút chôdze od Baziliky svätého Petra. 

Na vatikánskom Námestí svätého Petra sme sa spoločne so špagetami kochali výhľadom na 140 sôch na námestí, fontány, a samozrejme, na Baziliku svätého Petra. Neskôr sme sa rozhodli postaviť sa do dlhého zástupu ľudí, ktorý siahal cez celé námestie, a čakali v ňom po bod kontroly 45 minút. Aj keď sa vám bude zdať, že je rad ľudí dlhý a bude trvať podľa odhadu dve hodiny, nie je to pravda. Dav ľudí sa konštatne dopĺňa a vyzerá to akoby sa nehýbal, no zdanie klame. 

Po menej ako hodinovom státí v rade sme prešli cez kontrolu a vošli do Baziliky svätého Petra. Je to unikátny chrám masových rozmerov v tvare kríža s ohromujúcim oltárom a zatočenými stĺpmi priamo v strede kríža pod kupolou. Je možné navštíviť aj podzemné priestory (pozn. red. zdarma), kde sú zostatky zosnulých pápežov vrátane Benedikta XVI. i svätého Petra. V týchto priestoroch je zakázané fotiť, kamerovať a je žiaduce byť potichu a vzdať tak zosnulým úctu. Často to však ľudia, aj v našej prítomnosti, ignorujú a ignorovali.

Po prezretí toho "hlavného" vo Vatikáne sme pokračovali do parku pod Anjelským hradom, ktorý sme si obišli dookola a prezreli sme si aj Anjelský most. Hrad pripomína loď a na moste sú vyobrazení anjeli, ktorí symbolizujú časť príbehu o utrpení a smrti Ježiša Krista na kríži.

Tretí deň, potulky mestom

Keď ste v Ríme alebo inej metropole už boli a máte hlavné pamiatky prezreté, odporúčame túlať sa po meste. Tým, že sme už boli odubytovaní a väčšinu mesta sme mali prezretú, volili sme potulky Rímom. Našli sme unikátnu remeselnú uličku Via del Governo Vecchio posiat obchodmi a menšími reštauráciami, ktorú sme náhodne objavili smerom od Anjelského hradu až po námestie Navona. Znova sme navštívili Fontánu di Trevi, Panteón, obchodnú ulicu Via del Corso aj Španielske schody.

Späť na Slovensko sme cestovali cez menšie rímske letisko Ciampino – na ktoré sme sa dostali hromadnou prepravou pomocou metro linky A a autobusu číslo 520. Bolo nám vysvetlené, že keďže je lístok na metro platný 100 minút, tak budeme môcť využiť metro aj autobus na celú cestu až po letisko. Odporúčame si však zakúpiť druhý obyčajný lístok na autobus.

V Ríme sme strávili tri noci. Ako pár sme spolu minuli necelých 900 eur vrátane ubytovania, cesty do a z Ríma a na život v meste aj s prepravou výlučne metrom.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok