Na Veľkej cene Miami zvíťazil Verstappen, double Red Bullu

TA3 TASR
7.5.2023 23:15

Holanďan Max Verstappen z tímu Red Bull triumfoval na Veľkej cene Miami, piatom podujatí šampionátu F1. Na druhom mieste prišiel do cieľa jeho tímový kolega Mexičan Sergio Perez, tretí finišoval Španiel Fernando Alonso z Aston Martinu.

Pre 25-ročného Verstappena to bolo tretie víťazstvo v sezóne a 38. v kariére. Upevnil si ním pozíciu lídra celkového poradia práve pred Perezom. Tretí je priebežne Alonso, ktorý obsadil tretiu priečku už štvrtýkrát v tomto roku. Tím Red Bull štvrtým double v sezóne potvrdil pozíciu suverénneho lídra v Pohári konštruktérov.

Štart pretekov sa zaobišiel bez kolízií, hoci viacerí pretekári sa už v úvodných zákrutách snažili o vylepšenie pozície. Verstappen sa po štarte z 9. miesta rýchlo posúval poradím a v 15. kole už bol na 2. pozícii za Perezom. Naopak, Magnussen po štarte zo sľubného 4. miesta postupne klesal. Perez prezul v 21. kole, jeho tímový kolega Verstappen sa prvýkrát posunul do čela pretekov. Mexičan sa vrátil na trať na 4. pozícii.  

Ešte predtým prezul dovtedy štvrtý Sainz, ktorý však v boxoch prekročil traťový limit a dostal 5-sekundovú penalizáciu. Diváci videli viacero predbiehacích manévrov na strede štartového poľa, z ktorého sa postupne dvihol Hamilton, ktorý odštartoval z 13. miesta a napokon finišoval šiesty. Verstappen sa držal na trati až do 46. kola, vypracoval si takmer 20-sekundový náskok pred Perezom, no po zastávke v boxoch sa vrátil tesne za ním. 

Zostávalo mu desať kôl na to, aby využi výhodu nových pneumatík. Využil ju už v 48. kole, keď sa v tesnom súboji v pravotočivej zákrute dostal pred tímového kolegu. Preteky nepriniesli kolízie ani zásadné technické problémy a tak finišovalo všetkých 20 pretekárov. Sezóna F1 bude pokračovať šiestym podujatím v nedeľu 21. mája, keď je v Taliansku na programe VC Emilia Romagna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok