Prokremeľský spisovateľ Prilepin po atentáte uviedol, že sa nenechá zastrašiť

ta3 ČTK
7.5.2023 20:42

Prominentný ruský nacionalistický spisovateľ Zachar Prilepin po sobotňajšom bombovom atentáte uviedol, že sa ním nenechá zastrašiť. V rozpore s doterajšími informáciami tiež oznámil, že v čase výbuchu vozidlo riadilo a že nálož bola umiestnená pod spolujazdcom.

Prokremeľský spisovateľ Prilepin po atentáte uviedol, že sa nenechá zastrašiť
TASR/AP

Niekoľko minút pred explóziou, ktorá zabila jedného človeka, z auta vyložil dcéru. Prilepin to v nedeľu napísal na sieti Telegram. Štyridsaťsedemročný Prilepin je spolupredsedom parlamentnej strany Spravodlivé Rusko. 

Podporoval ruskú anexiu Krymu v roku 2014 a na strane proruských separatistov sa zapojil do konfliktu na východe Ukrajiny. Jednoznačne schvaľuje ruskú inváziu na Ukrajinu. Moskva prisúdila vinu za atentát Kyjevu a Spojeným štátom, podľa vyšetrovateľov muž zatknutý neďaleko miesta atentátu priznal, že konal na pokyn ukrajinskej tajnej služby. "Démonom odkazujem, nikoho nedesíte," napísal Prilepin v príspevku, v ktorom opisuje okolnosti bombového útoku.

Spisovateľ uviedol, že mŕtvym je Alexander Šubin, ktorý sedel na sedadle spolujazdca, pod ktorým vybuchla bomba. Podľa ruských médií pracoval Šubin pre Prilepina ako ochranca a vodič. Druhá bomba bola v aute pod sedadlom vodiča, tá ale podľa Prilepina nevybuchla. Päť minút pred explóziou, z ktorej si Prilepin odniesol zlomeniny oboch nôh, vrátane jednej otvorenej, prokremeľský autor vysadil dcéru.

Prilepinov kanál na telegrame sleduje viac ako 300-tisíc ľudí, má kanál na platforme YouTube a vlastnú internetovú stránku, ktorej správca na ňu napísal, že "Zachar žije". Agentúra Reuters pripomenula, že v roku 2019 sa chválil svojimi "úspechmi" na Ukrajine, keď povedal, že jeho jednotka "zabila veľké počty ľudí". "Žiadny z poľných veliteľov nemal také výsledky ako ja," povedal v rozhovore na YouTube.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok