Britská polícia počas korunovácie Karola III. zadržala 52 ľudí, zostávajú vo väzbe

TA3 ČTK
6.5.2023 19:19

Britská polícia v sobotu pri korunovácii Karola III. zadržala 52 ľudí. Viní ich z bitiek, narušenia pokoja a sprisahania za účelom narušenia verejného poriadku. Londýnska polícia vo svojom vyhlásení podľa agentúry Reuters uviedla, že všetci, ktorí boli zadržaní, zostávajú vo väzbe.

Britská polícia počas korunovácie Karola III. zadržala 52 ľudí, zostávajú vo väzbe
TASR/AP

Vo Westminsterskom opátstve bol slávnostne korunovaný kráľ Karol III. a jeho žena Kamila. Kráľom je Karol III. od 8. septembra 2022. Ceremoniálu, prvého po 70 rokoch, sa zúčastnilo 2200 hostí.

Bezpečnostné zložky zadržali desiatky ochrancov životného prostredia, ktorí plánovali akcie na trase kráľovského sprievodu, ale aj najmenej šesť protimonarchistických aktivistov, vrátane vodcu hnutia Republic Grahama Smitha, ktorý zorganizoval demonštráciu na Trafalgarskom námestí. 

Polícia uviedla, že "dostala informácie naznačujúce, že demonštranti chceli narušiť korunovačný sprievod". Jednotlivci sa podľa nej chceli pokúsiť zničiť pamiatky farbou, prelomiť bariéry a narušiť oficiálne presuny.

Britská vláda nedávno znovu výrazne sprísnila právo demonštrovať. Policajti môžu napríklad protesty zakázať, ak očakávajú, že narušia verejný poriadok. V britskom hlavnom meste bolo nasadených celkom asi 11.500 príslušníkov polície. Náklady na bezpečnostné opatrenia sa odhadujú na 150 miliónov libier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok