USA údajne plánujú poskytnúť Taiwanu zbrane za pol miliardy dolárov

ta3 tasr
6.5.2023 10:52

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena plánuje poslať Taiwanu zbrojnú pomoc za 500 miliónov dolárov. Využiť chce osobitné právomoci, ktoré uplatnila viac než 35-krát v prípade Ukrajiny. Uviedol to v piatok zdroj oboznámený s plánom, informovala agentúra Reuters.

rgfb
TASR/AP

Kongres v rozpočte na rok 2023 povolil poskytnúť Taiwanu zbrane za miliardu dolárov prostredníctvom oprávnenia, ktoré umožňuje prezidentovi počas mimoriadneho stavu previesť inej krajine položky zo zásob USA bez súhlasu zákonodarcov.

Čína, ktorá považuje Taiwan za svoje územie, za posledné tri roky zvýšila tlak voči ostrovnej demokratickej republike. Peking sa nikdy nezriekol použitia vojenskej sily na ovládnutie Taiwanu.

Americký minister obrany Lloyd Austin vo februári senátorom povedal, že chce zmienenú právomoc použiť, uviedol v piatok hovorca Pentagónu. Odmietol sa však vyjadriť k rozsahu podporného balíka, o ktorom ako prvá informovala agentúra Bloomberg. Nie je tiež jasné, čo bude táto pomoc obsahovať a kedy by ju Tchaj-pej mohol dostať.

Taiwan sa od minulého roka sťažuje na oneskorenie dodávok zbraní od USA, ako sú protilietadlové rakety Stinger. Výrobcovia produkciu smerujú na Ukrajinu bojujúcu proti ruskej invázii, objasňuje Reuters. Niektorí americkí kongresmani vyjadrili znepokojenie z tejto situácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok