Ukrajina hovorí o historickej udalosti. Prvýkrát zostrelila ruskú raketu Kinžal

ta3 čtk
6.5.2023 10:43

Veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk v sobotu na telegrame potvrdil, že ukrajinskí vojaci vo štvrtok nad Kyjevom zostrelili ruskú nadzvukovú strelu Kinžal. Využili na to protiraketový systém Patriot, ktorý Ukrajine poskytli západní spojenci. Ide o prvý prípad, kedy sa Ukrajincom túto ruskú strelu podarilo zlikvidovať, píšu ukrajinské médiá.

ONLINE:
TASR/AP

"Zdravím ukrajinský národ pri príležitosti historickej udalosti! Áno, zostrelili sme raketu Kinžal, ktorá 'nemá sebe rovnú'! Stalo sa to pri nočnom útoku 4. mája na nebi nad Kyjevskou oblasťou," napísal Oleščuk. Dodal, že raketu vystrelila stíhačka MiG-31K z územia Ruska.

Ešte v piatok ukrajinské vzdušné sily informáciu o zostrelení Kinžalu popierali. V sobotu Oleščuk uviedol, že "všetko má svoj čas" a že armáda nemôže zverejňovať informácie, ktoré by nepriateľ mohol využiť.

Strely Kinžal sú súčasťou mnohých hypersonických zbraní, ktoré ruský prezident Vladimir Putin predstavil v roku 2018, keď zároveň povedal, že môžu zasiahnuť takmer akékoľvek miesto na svete a vyhnúť sa protiraketovému štítu Spojených štátov.

Na Ukrajine Rusko kinžaly použilo niekoľkokrát, podľa skorších informácií agentúry Unian napríklad pri vlaňajšom augustovom údere na vojenské objekty vo Vinnyckej oblasti. Velenie ukrajinských vzdušných síl v minulosti pripustilo, že dostupné prostriedky ukrajinskej protivzdušnej obrany neumožňovali tieto rakety efektívne odhaliť a zničiť.

Hypersonické zbrane sa pohybujú najmenej päťkrát rýchlejšie ako zvuk a sú vzhľadom na rýchlosť a manévrovacie schopnosti ťažko sledovateľné a zachytiteľné. Kinžal má podľa ruskej armády dolet 2000 kilometrov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok