Kadyrova jednotka v Bachmute? Čečenský vodca ju ponúkol ako náhradu za vagnerovcov

ta3 tasr
5.5.2023 20:55

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov ponúkol vyslanie vlastnej bojovej jednotky Achmat do východoukrajinského mesta Bachmut v prípade, že sa odtiaľ stiahnu žoldnieri z Vagnerovej skupiny Jevgenija Prigožina.

Kadyrov
Twitter/Lord Bebo

"Keď starší brat Prigožin a vagnerovci odídu, generálny štáb stratí skúsenú jednotku a na jej miesto by potom mohol nastúpiť mladší brat Kadyrov a Achmat," napísal Kadyrov v piatok na platforme Telegram.

Jeho bojovníci sú podľa neho pripravení na postup a dobytie tohto bojmi zničeného priemyselného mesta na východe Ukrajiny. "Je to teraz len otázkou hodín," dodal.

Samotný Prigožin opakovane kritizoval vedenie ruskej armády a vyčíta mu, že jeho mužom neposkytuje adekvátne vybavenie. Hovorí o veľkých stratách v radoch svojich bojovníkov v Bachmute a obviňuje vedenie v Moskve, že jeho vojakov necháva bez dostatočných dodávok munície. Zároveň deklaroval, že jeho muži sa z týchto dôvodov do 10. mája z Bachmutu stiahnu.

Boje o Bachmut trvajú od augusta minulého roka. Napriek postupu sa ruským jednotkám — i s účasťou vagnerovcov — stále nepodarilo mesto úplne obsadiť.

Reuters konštatuje, že hoci má mesto Bachmut, kde pred vojnou žilo asi 70.000 obyvateľov, z vojensko-strategického hľadiska sporný význam, obe strany oň zvádzajú urputné boje, v ktorých zaznamenávajú veľké straty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok