Tak takto?!: Karas tvrdí, že trestná politika na Slovensku je prísnejšia ako je vôbec potrebné

ta3/Patrik Mindžák
21.4.2023 14:15

Nový trestný zákon sľubuje spravodlivejšie a modernejšie tresty. Zásadnú reformu čaká aj trestný poriadok, ktorým sa riadi celé trestné konanie. Od prvého júna začína tiež platiť nové rozdelenie súdov. Čaká nás revolúcia v trestnej politike? V relácii Tak takto?! o tom porozprával minister spravodlivosti Viliam Karas.

20230421_tak_takto.jpg
TA3

"Prísnosť trestnej politiky je na Slovensku vyššia ako je potrebné," uviedol Karas s tým, že na Slovensku je vo väzení 186 osôb na 100-tisíc obyvateľov, zatiaľ čo priemer v krajinách Európskej únie je 113 osôb na rovnakú vzorku.

Najmä pri mladistvých a prvopáchateľoch je dôležité pracovať na tom, aby sa k takým činom už nevrátili, priblížil. "Preto sú dôležité alternatívne tresty. To je hlavný cieľ novely." Nejde o radikálne znižovanie sadzieb, ale o postupné zavádzanie zmien.

Pre vodičov pod vplyvom alkoholu budú fungovať krátkodobé tresty. "Výhodou je, že tam bude aj odvykací rehabilitačný program stanovený na tri mesiace, ktorou tá osoba bude musieť prejsť," prezradil Karas.

Celú reláciu Tak takto?! s Viliamom Karasom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok