Svetové ceny potravín v apríli stúpli, stalo sa tak prvýkrát za rok

TA3 ČTK
5.5.2023 11:27

Svetové ceny potravín sa v apríli kvôli zdraženiu cukru a mäsa prvýkrát za rok medzimesačne zvýšili, v medziročnom porovnaní však vykázali pokles takmer o 20 percent. Vyplýva to zo správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.

Index FAO, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, v apríli medzimesačne vzrástol o 0,6 percenta na 127,2 bodu. Proti minulému aprílu je ale nižšia o 19,7 percenta.

"Pretože ekonomiky sa zotavujú z výrazného útlmu, dopyt sa bude zvyšovať, čo bude vytvárať tlak na rast cien potravín," uviedol hlavný ekonóm FAO Maximo Torero. Upozornil, že na odvrátenie výrazného rastu cien pšenice a kukurice je kľúčové predĺženie dohody umožňujúce vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more.

Výrazný medzimesačný nárast v apríli vykázali ceny cukru, ktorých index vzrástol o 17,6 percenta a dostal sa na najvyššiu úroveň od októbra 2011. K rastu prispeli zhoršené vyhliadky na produkciu. Ceny mäsa sa v apríli zvýšili o 1,3 percenta, najmä kvôli zdraženiu bravčového. Ceny obilnín aj mliečnych výrobkov sa však o 1,7 percenta znížil, ceny rastlinných olejov klesli o 1,3 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok