Slovensko zrušilo obmedzenie dovozu vybraných produktov a potravín z Ukrajiny

ta3 čtk
5.5.2023 10:39

Slovensko podľa očakávania zrušilo jednostranné obmedzenie dovozu vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny. V piatok 5. mája nadobudla platnosť vyhláška ministerstva hospodárstva, ktorá sa zladila s obchodnými reštrikciami Európskej únie.

pšenica pole žarva ilu 1140 px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Krok už v stredu 3. mája schválila vláda, podobne postupovalo aj Poľsko. Na Slovensko nie je povolené dovážať už len pšenicu, kukuricu, repku a slnečnicové semená. Výnimku majú dodávky na základe zmlúv, ktoré sa uzavreli do utorka 2. mája.

Slovensko pôvodne od 19. apríla zakázalo dovoz troch desiatok rôznych poľnohospodárskych produktov a potravín vrátane obilia z Ukrajiny. Podobné opatrenia v záujme ochrany domáceho trhu zaviedlo aj Poľsko, Maďarsko a Bulharsko, tieto krajiny podporilo aj Rumunsko. Slovenský zákaz dovozu sa pôvodne vzťahoval aj napríklad na ukrajinské ovocie, zeleninu, cukor či med.

Európska komisia minulý týždeň ohlásila dohodu so spomínanými piatimi členskými štátmi ohľadom zavedenia únijných ochranných opatrení na dovoz vybraných produktov z Ukrajiny a na tom, že tieto členské krajiny európskeho bloku zrušia jednostranné obchodné obmedzenia. 

Dohoda podľa EK zahŕňa aj podporu pre poľnohospodárov v hodnote 100 miliónov eur. Príslušné nariadenie vo veci zákazu dovozu štyroch ukrajinských poľnohospodárskych komodít do piatich štátov EÚ komisia vydala v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok