Dovoz agrokomodít z Ukrajiny na Slovensko sa zúžil. Platí pre tieto potraviny

ta3 TASR
3.5.2023 14:55

Zákaz dovozu agrokomodít z Ukrajiny na Slovensko sa zúžil. Vyplýva to z návrhu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na zmenu uznesenia vlády z apríla tohto roku, ktorý schválil vládny kabinet v súvislosti s utorkovým rozhodnutím Európskej komisie dočasne zakázať dovoz vybraných agrokomodít z Ukrajiny.

Potraviny - pečivo
ta3/Alžbeta Múcsková

"Nariadenie Európskej komisie ustanovuje užší rozsah vybraných poľnohospodárskych produktov a potravín z Ukrajiny alebo pôvodom z Ukrajiny, než na ktoré sa vzťahuje uznesenie vlády SR zo 17. apríla 2023. Preto je potrebné zúžiť zákaz dovozu len na pšenicu, kukuricu, semená repky a slnečnice," spresnilo MPRV.

Opatrenia EK vstúpili do platnosti 2. mája a potrvajú do 5. júna. Počas tohto obdobia môžu byť semená pšenice, kukurice, repky a slnečnice s pôvodom na Ukrajine naďalej uvádzané do voľného obehu v celej EÚ okrem piatich členských štátov v jej susedstve - Bulharska, Maďarska, Poľska, Rumunska a Slovenska.

Ukrajinské produkty môžu cez tieto krajiny aj naďalej prúdiť prostredníctvom spoločného colného tranzitného postupu alebo môžu byť prepravované na územia mimo EÚ.

Bulharsko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko sa zároveň zaviazali zrušiť nedávno prijaté jednostranné opatrenia týkajúce sa pšenice, kukurice, repky a slnečnice, ale tiež akýchkoľvek iných produktov pochádzajúcich z Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok