Sunak sa pomaly blíži k zásadnej porážke. Naznačujú to prvé výsledky miestnych volieb v Anglicku

TA3 ČTK
5.5.2023 09:30

Podľa prvých výsledkov miestnych volieb v častiach Anglicka zažívajú konzervatívci britského premiéra Rishiho Sunaka zásadnú porážku. V miestnych radách konzervatívci podľa sčítania BBC stratili vyše 230 kresiel, opoziční labouristi si zatiaľ polepšili o viac ako 110 kresiel.

Sunak sa pomaly blíži k zásadnej porážke. Naznačujú to prvé výsledky miestnych volieb v Anglicku
TASR/AP

Predseda Konzervatívnej strany Greg Hands pripúšťa stratu až 1000 kresiel. Labouristi vo svojom vyhlásení uviedli, že na základe čiastočných výsledkov miestnych volieb sú na dobrej ceste vyhrať budúce parlamentné voľby. Polepšili si aj menšie politické strany, ako sú liberálni demokrati a Strana zelených. Voľby sú pre Sunaka prvou volebnou skúškou podpory od jeho nástupu do funkcie, podľa agentúry Reuters by však mohli byť aj posledné. Voliči potrestali jeho stranu za politické škandály, pomalý hospodársky rast a vysokú infláciu, píše agentúra.

"Posolstvo, ktoré dnes počujem od ľudí, je, že chcú, aby sme sa zamerali na ich priority, a chcú, aby sme im ich splnili," povedal Sunak novinárom. Výsledky sa v noci začali sčítavať len v malej časti volebných okrskov, väčšina výsledkov sa teda dá očakávať až neskôr počas piatka, píše BBC. V hre je celkom viac ako 8-tisíc postov radných v 230 radách a tiež štyria starostovia. Na tejto úrovni sa rozhoduje o prevádzkových záležitostiach obcí, ale aj o školstve.

"Vždy sme hovorili, že pre (Konzervatívnu) stranu to bude ťažká noc, nezávislé prieskumy odhadovali, že stratíme 1000 kresiel. Je síce ešte skoro, ale trúfam si povedať, že pre labouristov to miestami nie je až taký žiarivý výsledok," uviedol predseda konzervatívcov Hands podľa denníka The Guardian. Vymenoval tiež niekoľko obvodov, kde si jeho strana polepšila.

Šéf labouristov Keir Starmer hovoril o "fantastickom výsledku naprieč celou krajinou". Voľby boli hlasovaním o životných nákladoch, pretože ľudia majú problémy s rodinnými rozpočtami, cituje Starmera The Guardian. "Vláda a premiér na to nič nepovedali, pretože oni sú ten problém a nie riešenie," vyhlásil líder opozičných labouristov a dodal, že jeho strana je na ceste k víťazstvu v parlamentných voľbách.

S tým nesúhlasí volebný expert Michael Thrasher, podľa ktorého nie sú percentuálne prírastky labouristov dostatočne významné pre víťazstvo v parlamentných voľbách. Svoju úlohu v tom zohráva volebná matematika a tiež skutočnosť, že labouristi v decembri 2019 mali jedny z najhorších výsledkov vo svojich dejinách, dodáva Thrasher. 

Voľby sa pôvodne v rovnakom termíne mali konať aj v Severnom Írsku, kvôli sobotňajšej korunovácii Karola III. tam ale boli odložené na 18. mája. Voľby sa konajú v Anglicku, ale nie v Londýne. Parlamentné voľby sa musia konať najneskôr v januári 2025.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok