Európska centrálna banka zvýšila úrokové sadzby, kľúčová stúpne na 3,75 percenta

TA3 TASR
4.5.2023 14:40

Európska centrálna banka v súlade s očakávaním spomalila tempo sprísňovania menovej politiky a zvýšila svoje hlavné úrokové sadzby o štvrť percentuálneho bodu. Úrokové sadzby v eurozóne sa tak dostali na najvyššiu úroveň od novembra 2008.

Európska centrálna banka zvýšila úrokové sadzby, kľúčová stúpne na 3,75 percenta
TASR/AP

Rada guvernérov ECB rozhodla o zvýšení svojich hlavných úrokových sadzieb o 25 bázických bodov. To znamená, že kľúčová sadzba (pre hlavné refinančné operácie) s platnosťou od 10. mája stúpne na 3,75 %, sadzba pre jednodňové finančné operácie na 4 % a depozitná sadzba na 3,25 percenta.

Dôvodom pokračovania v cykle sprísňovania sú podľa Rady guvernérov pretrvávajúce vysoké inflačné tlaky. Inflácia v eurozóne sa v uplynulých mesiacoch síce znížila, ale základné cenové tlaky zostávajú silné. 

Rada guvernérov uviedla, že jej budúce rozhodnutia budú smerovať k tomu, aby sa základné úrokové sadzby dostali na dostatočne reštriktívnu úroveň, ktorá by zabezpečila včasný návrat inflácie k dvojpercentnému strednodobému cieľu. 

ECB potom bude sadzby držať na týchto úrovniach tak dlho, ako to bude potrebné. Rada guvernérov sa bude naďalej pri určovaní vhodnej výšky sadzieb a dĺžky trvania menovej reštrikcie riadiť podľa aktuálnych údajov z ekonomiky.  

Rada guvernérov takisto potvrdila, že bude pokračovať  v znižovaní objemu cenných papierov, ktoré ECB získala v rámci programu nákupu cenných papierov. V súlade sa decembrovým oznámením sa portfólio APP bude do konca júna 2023 znižovať v priemere o 15 miliárd eur mesačne. Rada guvernérov očakáva, že od júla 2023 ukončí reinvestície v rámci programu APP.

Pokiaľ ide o program núdzového pandemického nákupu aktív, Rada guvernérov má v úmysle reinvestovať splátky istiny zo splatných cenných papierov nakúpených v rámci tohto programu minimálne do konca roka 2024.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok