Vláda dala na kompenzácie cien plynu vyše 560 miliónov eur, peniaze dostali dodávatelia

TA3 ČTK
4.5.2023 11:03

Kompenzácie nižších ako trhových cien zemného plynu pre domácnosti na Slovensku prišli štát v prvom štvrťroku na takmer 561 miliónov eur. Peniaze dostali dodávatelia plynu, ktorí nemohli do cenníkov pre rodiny plne premietnuť vývoj na svetových trhoch. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo ministerstvo hospodárstva.

plynový sporák plyn 1140 px (TASR/Pavel Neubauer)
TASR/Pavel Neubauer

Vláda na konci vlaňajška využila po zmene príslušného zákona nové právomoci, ktoré jej za krízovej situácie umožňujú regulovať cenu energií. Plyn domácnostiam v krajine tak tento rok zdražel len o zhruba 16 percent, teda výrazne menej, než keby sa do cenníkov pre domácnosti plne premietol vývoj na burzách. Za bežnej situácie o regulovaných cenách energií v krajine rozhoduje regulačný úrad ÚRSO.

Dodávateľom plynu, ktorí plyn nakupovali za vyššie ceny, vzniknutý rozdiel v súlade s príslušným vládnym nariadením prepláca štát. V prvom štvrťroku najvyššie kompenzácie dostali štátne plynárne SPP, ktoré sú najväčším predajcom plynu. Elektrická energia tento rok domácnostiam na Slovensku zdražela oproti minulému roku len asi o 2,5 percenta. Prispela k tomu dohoda so súkromnými akcionármi najväčšieho výrobcu elektriny v krajine, spoločnosti Slovenské elektrárne, že podnik dodá lacný prúd.

Náklady na energie a potraviny majú hlavný podiel na výdavkoch slovenských domácností. Vlani v lete ceny energií na burzách vystúpili na rekordné hodnoty, následne výraznejšie klesli. Pre väčších odberateľov energií vláda zaviedla čiastočné kompenzácie vysokých nákupných cien elektriny a zemného plynu. Od mája sa potom v krajine po rozhodnutí vlády znížili distribučné poplatky za dodávku elektriny pre firmy, samosprávu a ďalšie inštitúcie na úroveň minulého roka. 

Podľa skorších informácií opatrenie vyjde na 325 miliónov eur a energetickým firmám bude štát výpadok príjmov z poplatkov kompenzovať. Na kompenzácie vysokých cien energií vláda v štátnom rozpočte na tento rok vytvorila rezervu 3,5 miliardy eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok