Keby bol Trump prezidentom, žiadna vojna na Ukrajine by nebola, povedal Orbán

TA3 ČTK
4.5.2023 13:42

Keby bol Donald Trump dnes americkým prezidentom, nebola by žiadna vojna na Ukrajine ani v Európe, povedal vo štvrtok maďarský premiér Viktor Orbán. Šéf maďarskej vlády vystúpil na konferencii organizovanej americkým konzervatívnym spolkom CPAC. Jedným z ďalších rečníkov bol aj bývalý český premiér Andrej Babiš.

orbán
TASR/AP

Zatiaľ čo Orbán hovoril vo svojom prejave skôr o migrácii, kde zastáva veľmi tvrdú líniu, ako aj o otázkach rodu a sexuality, Babiš sa zameral skôr na kritiku Európskej únie, konkrétne "byrokratov v Bruseli".

"Postavili sme plot a chránili našu krajinu," vyhlásil maďarský premiér v súvislosti s migračnou krízou. V tejto súvislosti Orbán opäť kritizoval amerického miliardára maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého mimovládne organizácie podľa neho pomáhajú migrantom pri ceste do Európy. "Nie migrácii, nie rodu, nie vojne," spomenul Orbán podľa neho dôležité heslá a vyzdvihol dôležitosť národa.

Práve proti "rodovej ideológii" alebo "LGBT ideológii" maďarská vláda v posledných rokoch aktívne vystupuje. V roku 2021 napríklad tamojší parlament, ovládaný Orbánovou konzervatívnou stranou Fidesz, schválil zákon, ktorý znemožňuje okrem iného osvetu v školách týkajúcu sa sexuálnych menšín. Babiša nazval Orbán svojim priateľom. Ako uviedol, spoločne vždy, často aj do ranných hodín, bojovali za presadenie určitých tém na únijných summitoch v Bruseli. "A musím priznať, že Andrej Babiš je väčší bojovník ako ja," dodal.

Bývalý český premiér vo svojej reči kritizoval okrem iného takzvaný Green Deal (únijnú Zelenú dohodu) o prechode EÚ k obnoviteľným zdrojom energií. Táto dohoda podľa neho "zničí európsky priemysel a uvrhne ľudí do chudoby". "Brusel je odtrhnutý od bežného života, diktuje nám, ako máme žiť, čo máme jesť," uviedol Babiš. "Musíme zachrániť Európsku úniu v záujme našich detí a budúcich generácií," dodal.

Európa má podľa neho zdroje, know-how, potenciál, ale jediné, čo jej chýba, sú vodcovia. Rovnako ako Orbán aj Babiš dúfa, že by významnú zmenu mohli priniesť voľby do Európskeho parlamentu v roku 2024, v ktorých by mohli posilniť práve konzervatívne strany. Konzervatívna konferencia CPAC je dvojdňová, vo štvrtok na nej vystúpil s prejavom aj gruzínsky premiér Irakli Garibašvili, videopozdrav účastníkom potom zaslal už bývalý moderátor Fox News Tucker Carlson. Pozvanie prijali aj bývalý český prezident Václav Klaus či slovinský expremiér Janez Janša.

Konferencie sa zúčastňujú európski a americkí politici a ich priaznivci a vyznávači konzervatívnych a nacionalistických hodnôt. Ako bolo vidieť na videozáberoch zo stretnutia, jeden z návštevníkov mal napríklad tričko s fotografiou Donalda Trumpa a Viktora Orbána a nápisom Peacemakers (Mirotvorcovia). Tohtoročné stretnutie v Budapešti je už druhým ročníkom európskej varianty konzervatívnej konferencie CPAC (Conservative Political Action Conference), prvýkrát sa konzervatívna platforma v tejto podobe stretla v roku 1974. Konferenciu organizuje vplyvný Americký konzervatívny zväz (ACU).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok