Biden ho navrhol za šéfa Svetovej banky. Banga nastúpi do pozície v kritickom období

ta3 TASR
4.5.2023 10:40

Novým šéfom Svetovej banky sa od júna stane americký finančník indického pôvodu Ajay Banga. Rozhodla o tom Rada guvernérov SB. Banga bol jediným kandidátom na tento post, na ktorý ho vo februári nominoval americký prezident Joe Biden. Aj naďalej tak na čele Svetovej banky bude stáť Američan. Podľa tradície Svetovú banku vedie Američan a Medzinárodný menový fond Európan. Informovala o tom agentúra Reuters.

Biden ho navrhol za šéfa Svetovej banky. Banga nastúpi do pozície v kritickom období
Twitter/Woke Janta

Banga (63) sa narodil v Indii, kde strávil aj väčšinu života a začiatok svojej kariéry. Občanom USA je od roku 2007. 

Na poste šéfa svetovej finančnej inštitúcie nahradí Davida Malpassa, ktorý sa rozhodol ukončiť pôsobenie v SB ešte pred vypršaním mandátu. Jeho funkčné obdobie sa malo skončiť až na budúci rok, v polovici februára však Malpass oznámil svoj odchod. V SB končí 1. júna, Banga následne 2. júna prevezme vedenie SB.

Svetová banka si od nového šéfa, ktorý v minulosti viedol spoločnosť Mastercard, sľubuje zmeny, ktoré by jej mali umožniť lepšie zvládať problémy spojené s klimatickou zmenou a ďalšími globálnymi krízami. 

Ako uviedol jeden z predstaviteľov americkej vlády, Banga nastupuje do čela SB v kritickom období, keď veľký počet chudobných krajín zápasí s rastúcim dlhom. Navyše, v dôsledku vojny na Ukrajine pokračujú problémy na svetových potravinových a energetických trhoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok