Svetová banka predstavila plán reforiem, chce zvýšiť objem úverov

ta3 čtk
31.3.2023 09:48

Svetová banka (SB) predstavila dlho očakávaný plán reforiem, ktorý počíta so zvýšením ročného objemu úverov poskytovaných krajinám so strednými príjmami na boj proti zmenám klímy a s ďalšími globálnymi krízami zhruba o päť miliárd USD. Zároveň má ochrániť najvyšší úverový rating banky, uviedla agentúra Reuters.

Svetová banka predstavila plán reforiem, chce zvýšiť objem úverov
TASR/AP

Predpokladá sa, že plán 12. apríla prerokuje v rámci jarného zasadnutia SB a Medzinárodného menového fondu (MMF) Výbor pre rozvoj SB. Rokovania o ďalších opatreniach na zvýšenie objemu úverov, vrátane tých pre najchudobnejšie krajiny sveta, budú pokračovať.

SB uviedla, že sa musí vyvíjať v reakcii na bezprecedentný súbeh globálnych kríz, ktorý narušil postup v rozvoji a ktorý ohrozuje ľudí aj planétu. Podľa SB je naliehavo nutné prijať opatrenia, aby bolo možné splniť cieľ zníženia chudoby a reagovať na ďalšie globálne problémy, ako sú zmeny klímy, riziká pandémie a konflikty.

Svetová banka odhaduje, že vlády rozvojových krajín a súkromný sektor budú musieť do roku 2030 vynaložiť na riešenie klimatických zmien, konfliktov a pandémií v priemere 2,4 bilióna USD ročne. To je zhruba šesť percent hrubého domáceho produktu (HDP) rozvojových krajín.

Spojené štáty, ktoré sú najväčším akcionárom SB, na inštitúciu tlačia, aby prijala razantnejšie opatrenia. Americká ministerka financií Janet Yellenová v stredu uviedla, že nástupca súčasného prezidenta SB Davida Malpassa bude mať za úlohu urýchliť pokrok v reformách. Malpass vo februári oznámil, že k 30. júnu opustí funkciu. Jediným kandidátom na nového šéfa SB je americký podnikateľ indického pôvodu Ajay Banga, ktorého navrhli Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok