Ťažké boje v Sudáne pokračujú, strany konfliktu nerešpektujú dohodnuté sedemdňové prímerie

TA3 ČTK
4.5.2023 10:17

V Chartúme a okolí pokračujú ťažké boje napriek sedemdňovému prímeriu, na ktoré od štvrtka pristúpili sudánska armáda aj polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF), píše agentúra Reuters. Konflikt v Sudáne pokračuje druhým týždňom a vyžiadal si vyše 500 obetí a takmer päť tisíc zranených.

Ťažké boje v Sudáne pokračujú, strany konfliktu nerešpektujú dohodnuté sedemdňové prímerie
TASR/AP

Predchádzajúce pokusy o pokoj zbraní tiež skončili neúspešne. Z porušenia prímeria viní RSF armádu, tá iba hovorila o zabitých členoch milície pri strete v Bahrí. "Od včerajšieho večera a dnes ráno sú počuť letecké údery a zvuky stretov," uviedol v rozhovore s agentúrou Reuters 49-ročný obyvateľ Chartúmu Sádik Ahmad. Dodal, že ľudia žijú v permanentnom strachu, pretože boje pokračujú okolo centier obytných štvrtí.

Ostreľovanie vo štvrtok tiež pokračovalo v Ummdurmáne a Bahrí, sesterských mestách chartúmskej metropoly. "Armáda od úsvitu delostrelecky a letecky útočila na rezidenčné štvrte," stálo vo štvrtkovom vyhlásení RSF. Sudánska armáda vo štvrtkovom vyjadrení hovorila o zabitých bojovníkoch RSF a zničených vozidlách "patriacich rebelom" pri bojoch v Bahrí.

Pri ozbrojenom strete v Bahrí prišla o život známa sudánska herečka Asja Abdal Madžídová po tom, čo sa dostala do krížovej paľby. Informovala o tom BBC. Nie je jasné, ktorá zo strán na osemdesiatročnú herečku vystrelila.

V Sudáne je teraz šéf Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí Martin Griffiths, ktorý sa snaží zabezpečiť rokovania tvárou v tvár s oboma znepriatelenými stranami. Požaduje od nich záruky bezpečnosti pre humanitárne konvoje po tom, čo v stredu došlo k vyrabovaniu šiestich vozidiel s pomocou. OSN varuje pred hroziacou humanitárnou katastrofou. V krajine dochádzajú zásoby potravín, paliva a vody, až na výnimky nefungujú nemocnice ani ďalšie služby. Boje si podľa sudánskych činiteľov od 15. apríla vyžiadali najmenej 550 obetí a 4926 zranených. Sudán doteraz v dôsledku bojov opustilo vyše 100-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok