Moskva môže sabotovať podmorské káble, varuje NATO. Mohla by tak chcieť potrestať Západ

ta3 čtk
3.5.2023 18:19

Existuje zvýšené nebezpečenstvo, že Rusko bude vykonávať sabotáže na podmorských kábloch. Dnes predtým podľa agentúry Reuters varoval zástupca generálneho tajomníka NATO pre spravodajskú činnosť David Cattler. Moskva by tak podľa neho mohla chcieť trestať západné krajiny za ich pokračujúcu podporu Ukrajiny.

Moskva môže sabotovať podmorské káble, varuje NATO. Chce tak trestať Západ za podporu Ukrajiny
Swedish Coast Guard via AP

"Máme zosilnené obavy, že Rusko by mohlo cieliť na podmorské káble a ďalšiu kritickú infraštruktúru v snahe narušiť život Západu a získať tak páku proti krajinám, ktoré poskytujú bezpečnostnú podporu Ukrajine," povedal Cattler novinárom.

"Rusi sú v tejto oblasti aktívnejší, než sme pozorovali za roky," povedal Cattler. Dodal, že ruské plavidlá hliadkujú naprieč Atlantikom aktívnejšie ako v minulosti.

Médiá severských krajín už v apríli na základe spoločného pátrania uviedli, že Rusko využíva flotilu plavidiel maskovaných ako rybárske a výskumné lode, s pomocou ktorých plánuje sabotáže veterných elektrární, plynovodov a komunikačných káblov v Severnom mori. Najnovšie médiá uviedli, že ruské plavidlá schopné vykonávať podmorské operácie sa pohybovali aj v blízkosti plynovodov Nord Stream v období pred minuloročnými výbuchy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok