Fínske noviny inovatívne obišli ruskú cenzúru tlače. V počítačovej hre vytvorili mapu, ktorá zobrazuje hrôzy vojny

ta3
3.5.2023 16:03

Najväčšie fínske noviny obišli ruské obmedzenia slobody tlače zaujímavým spôsobom. V populárnej hre Counter Strike, ktorá je obľúbená v Rusku medzi mladými mužmi, vytvorili mapu, ktorá v tajnej miestnosti zobrazuje realitu vojny na Ukrajine, píše Reuters.

Fínske noviny inovatívne obišli ruskú cenzúru tlače. V počítačovej hre vytvorili mapu, ktorá zobrazuje hrôzy vojny
Helsingin Sanomat /via REUTERS

Fínske noviny Helsingin Sanomat vybudovali mapu, ktorá zobrazuje realitu vojny na Ukrajine. Šéfredaktor Antero Mukka povedal, že jeho redaktori museli byť kreatívny, keďže Rusko obmedzuje slobodu tlače, píše Reuters.

Noviny vytvorili mapu nešpecifikovaného zbombardovaného slovanského mesta. Mapa má názov "de_voyna", ako odkaz na samotné slovo "voyna", ktoré v ruštine znamená vojna. Tento názov sa vybral preto, lebo Rusko ho zakázalo používať v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Na mape je skrytá tajná miestnosť, kde sa nachádzajú obrázky a správy o krutosti, ktorými boli redaktori novín svedkami. 

"Ak sa nejakí mladí muži v Rusku len pre túto hru na pár sekúnd zamyslia nad tým, čo sa deje na Ukrajine, potom to stojí za to," povedal šéfredaktor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok