FOTO: V belehradskej škole strieľal trinásťročný chlapec. Útočníka nebudú stíhať pre nízky vek

ta3 čtk
3.5.2023 10:09

Pri streľbe v základnej škole v srbskom hlavnom meste Belehrad prišlo o život osem žiakov a člen ochranky. Informujú o tom médiá s odvolaním sa na srbské úrady. Zo streľby je podozrivý trinásťročný chlapec, ktorého polícia zadržala. Motív zatiaľ nie je známy. Ďalšie deti a aj učiteľka sú zranení, píše agentúra Reuters. Srbská vláda podľa stanice BBC v reakcii na tragédiu vyhlásila trojdňový smútok.

FOTO: V belehradskej škole strieľal trinásťročný chlapec. Útočníka nebudú stíhať pre nízky vek
TASR/AP

Vyhlásili trojdňový smútok

Kvôli tragédii bude podľa ministra školstva Branko Ružiča od piatku v krajine platiť trojdňový smútok. Po zvyšok dňa je v krajine zrušená výučba a zajtra začne minútou ticha, uviedol Ružić na tlačovej konferencii podľa stanice BBC.

Streľby do ľudí sú v Srbsku, ktoré má veľmi prísne zákony ohľadom držania zbraní, pomerne vzácne, poznamenala Reuters. Západný Balkán je však podľa agentúry po vojnách v 90. rokoch minulého storočia zaplavený státisícami nelegálne držaných zbraní. V roku 2019 sa odhadovalo, že v Srbsku pripadá 39 strelných zbraní na 100 obyvateľov, čo je tretí najvyšší počet na svete, hneď po Spojených štátoch a Čiernej Hore, uviedla stanica BBC. Srbské úrady vydali niekoľko amnestií pre ich majiteľov, aby tieto zbrane odovzdali alebo registrovali.

Stredajšia streľba spôsobila v Srbsku obrovský šok. Napriek tomu, že je držanie zbraní v tejto krajine veľmi rozšírené, trestné činy so strelnými zbraňami sú vzácne a streľba v školách neslýchaná, poznamenala BBC.

Pri doteraz najhoršej streľbe do ľudí v Srbsku od konca balkánskych vojen zabil v roku 2013 šesťdesiatročný Ljubiša Bogdanović 14 ľudí v dedine Velika Ivanča. V roku 2007 strieľal tridsaťosemročný Nikola Radosavljević po okoloidúcich v obci Jabukovac, zastrelil deväť ľudí a päť zranil. V roku 2015 zabil muž menom Rade Šefer na svadbe svojho syna šesť hostí a o rok neskôr Siniša Zlatić v kaviarni v obci Žitište zabil päť ľudí, pripomenul Reuters.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok