FOTO: V belehradskej škole strieľal trinásťročný chlapec. Útočníka nebudú stíhať pre nízky vek

ta3 čtk
3.5.2023 10:09

Pri streľbe v základnej škole v srbskom hlavnom meste Belehrad prišlo o život osem žiakov a člen ochranky. Informujú o tom médiá s odvolaním sa na srbské úrady. Zo streľby je podozrivý trinásťročný chlapec, ktorého polícia zadržala. Motív zatiaľ nie je známy. Ďalšie deti a aj učiteľka sú zranení, píše agentúra Reuters. Srbská vláda podľa stanice BBC v reakcii na tragédiu vyhlásila trojdňový smútok.

Strieľal z otcovej zbrane

Žiak siedmej triedy vošiel podľa dostupných informácií ráno do budovy školy v belehradskej štvrti Vračar a začal strieľať. Pištoľ podľa informácií polície vytiahol už pri vchode do školy, kde vystrelil na člena ochranky. Podľa svedectva spolužiakov potom išiel na hodinu dejepisu. "Najprv strelil učiteľku a potom začal strieľať náhodne," popísal Milan Milošević, otec jednej zo žiačok, ktorá bola v triede, televízii N1 s tým, že jeho dcére sa podarilo utiecť. "Hovoria, že (strelec) bol tichý a dobrý žiak. Nedávno nastúpil do ich triedy," dodal Milošević, ktorý sa ponáhľal do školy.

"Videla som deti, ako bežia von zo školy a kričia. Prišli rodičia, panikárili. Počula som tri výstrely," uviedlo podľa televízie RTS dievča, ktoré navštevuje strednú školu susediacu so školským zariadením, kde sa strieľalo. Učiteľka podľa miestnych úradov bojuje v nemocnici o život. Zdravotníci okrem nej hospitalizovali aj šesť detí, uviedlo ministerstvo vnútra. Jedno z dievčat má vážne zranenia hlavy a je podľa úradov v kritickom stave. Medzi mŕtvymi je sedem dievčat a jeden chlapec.

Strelec podľa polície použil zbraň svojho otca  av jeho batohu sa našli štyri molotovove koktaily. Svoj čin plánoval asi mesiac, mal zoznam detí, na ktoré chcel strieľať a naplánoval si do detailov, do ktorých tried zamieri najprv, uviedla polícia na tlačovej konferencii. Jeho motív však zatiaľ zostáva nejasný.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok