NHL: Florida vyhrala na ľade Toronta, Dallas prehral so Seattlom napriek trom gólom Pavelského

ta3 TASR
3.5.2023 06:44

Hokejisti Seattlu vyhrali prvý zápas série 2. kola play off NHL na ľade Dallasu 5:4 po predĺžení. V drese domácich sa útočník Joe Pavelski blysol štyrmi gólmi, no v 73. minúte rozhodol o triumfe súpera Yanni Gourde. Florida vstúpila úspešne do semifinálovej série Východnej konferencie, keď triumfovala na ľade Toronta 4:2. Tri asistencie si v drese hostí pripísal Matthew Tkachuk.

NHL: Florida vyhrala na ľade Toronta, Dallas prehral so Seattlom napriek trom gólom Pavelského
TASR/AP

Pavelski vynechal po otrase mozgu predchádzajúcich päť stretnutí prvého kola play off proti Minnesote, no do zostavy sa vrátil vo veľkom štýle a dal všetky štyri góly svojho tímu. "Je úžasné vrátiť sa späť do hry takýmto spôsobom. Počas rozcvičky som cítil adrenalín a nadšenie. Bojovali sme celý večer, no nakoniec sme prehrali," povedal Pavelski pre nhl.com. V záverečnej tretine znamenali jeho zásahy vyrovnanie z 2:4 na 4:4, no z víťazstva sa napokon tešili hráči Kraken.

"Získal som puk, otočil som sa a dal som gól. Mal som aj šťastie," uviedol Gourde o svojom presnom zásahu v predĺžení a vyzdvihol výkon tímu: "Sme veľmi sebavedomí. Samozrejme, že ak vediete 4:2, tak nechcete inkasovať dva góly. V ďalších zápasoch sa nám to už nemôže stať. Páčila sa mi však naša reakcia." Seattle je štvrtý tím v histórii play off, ktorý sa tešil z výhry napriek štyrom gólom hráča súpera. Kraken sa pripojili k Washingtonu (1993), Torontu (1986) a Philadelphii (1977).

Vo veku 38 rokov a 295 dní sa Pavelski stal najstarším hráčom so štyrmi presnými zásahmi v play off NHL. "Epické. Epické. Môžeme sa hanbiť, že sme to nedokázali využiť a nevyhrali sme," skonštatoval tréner Stars Pete DeBoer k štvorgólovému koncertu svojho zverenca. "On si svoju úlohu splnil nadplán. Snažil sa nás potiahnuť k víťazstvu, no nezvládli sme to." Pri troch góloch Pavelskému asistoval Max Domi, Jordan Eberle prispel k výhre hostí dvoma bodmi za gól a asistenciu.

Verhaegheov druhý víťazný gól v rade

Florida si vo vyraďovačke pripísala štvrtý triumf za sebou, tromi predchádzajúcimi otočila sériu prvého kola proti najlepšiemu tímu základnej časti Bostonu. Brankár Sergej Bobrovskij mal v Toronte 34 úspešných zákrokov, Sam Bennett dal gól a pri ďalšom asistoval. 

Panthers viedli už 2:0, no domáci ešte dokázali manko zmazať. Najskôr dal svoj premiérový gól v NHL Matthew Knies, ktorého rodičia pochádzajú zo Slovenska, a na 2:2 vyrovnal Michael Bunting. Na konci druhej časti však dostal Carter Verhaeghe hostí opäť do náskoku a víťazstvo Floridy spečatil v tretej perióde Brandon Montour. 

"Myslím si, že sme odohrali dobrý zápas. V polovici duelu hral súper lepšie, vyrovnal a priblížil sa k tomu, v čom je dominantný. Bude to ťažká séria, ale môžete od nás očakávať fyzickú hru," povedal kouč hostí Paul Maurice pre nhl.com.

Verhaeghe si pripísal víťazný gól v druhom zápase za sebou a s 11 zásahmi je už najlepší strelec v play off v histórii Panthers, keď prekonal Raya Shepparda a Davea Lowryho. Štvrtým víťazstvom za sebou v play off zasa Bobrovskij vyrovnal klubový rekord Johna Vanbiesbroucka z roku 1996. 

"Anthony Duclair urobil skvelú prácu pred gólom a mohol som ísť sám na brankára. Je skvelé, keď skórujete pred koncom tretiny a nejdete do šatne za vyrovnaného stavu. Upokojilo nás to pred treťou časťou," uviedol Verhaeghe. Obranca domácich Morgan Rielly sa stal prvým obrancom Maple Leafs so šiestimi asistenciami v play off od roku 2004, keď to dokázal Brian Leetch (osem v trinástich zápasoch).  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok