Silný vietor ničil strechy a lámal ploty. Meteorológovia potvrdili, že Česko zasiahlo tornádo

ta3 tn.nova.cz
2.5.2023 12:19

Fotografie a svedkovia neklamali. Český hydrometeorologický ústav potvrdil, že cez obec Lubná na Svitavsku sa v sobotu prehnalo tornádo. Zasiahnutú oblasť prišiel skúmať jeden z expertov. Informuje o tom portál tn.nova.cz.

Silný vietor ničil strechy a lámal ploty. Meteorológovia potvrdili, že Česko zasiahlo tornádo
Twitter/Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ)

Svedkovia neklamali

Cez územie Českej republiky sa v sobotu 29. apríla prehnali silné búrky. Najviac škôd spôsobili na pomedzí Moravy a Čiech, píše český spravodajský portál. Objavovali sa tam aj tzv. supercely. Silný vietor ničil strechy a lámal ploty. Meteorológovia overovali informáciu obyvateľov Lubnej, ktorí tvrdili, že sa tam mohlo objaviť tornádo. Podozrenie sa nakopon ukázalo byť pravdivé. 

"Informácia je overená. Podľa fotografií a na základe očitých svedectiev sa v obci Lubná neďaleko Poličky vyskytovalo tornádo. To bolo potvrdené prieskumom lokality 1. mája, ktorý vykonal Petr Münster z SHMÚ," oznámili v utorok meteorológovia podľa tn.nova.cz.

Česko sa dodnes spamätáva z vyčíňania počasia v júni 2021. Tornádo vtedy zdevastovalo niekoľko obcí na juhu Moravy, spadalo do štvrtej z piatich kategórií Fujitovej stupnice intenzity. Výrazne zasiahlo obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice, Lužice, severnú časť mesta Hodonín a Ratíškovice. Vyžiadalo si šesť obetí na životoch, približne 200 zranených a obrovské škody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok