Ukrajina zvýšila export. V apríli vyviezla viac ako tri milióny ton obilia

ta3 ČTK
1.5.2023 23:34

Ukrajina v apríli vyviezla 3,62 milióna ton obilia. S odvolaním sa na oznámenie ukrajinského ministerstva poľnohospodárstva o tom informovala agentúra Reuters. Vlani v apríli, kedy boli všetky čiernomorské prístavy zablokované kvôli ruskej invázii, krajina vyviezla 923-tisíc ton obilia.

obilie pšenica žatva 1140 px (TASR)
TASR

Dovoz niektorých ukrajinských poľnohospodárskych produktov minulý mesiac obmedzili kvôli protestom farmárov Poľsko, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko. Sťažovalo sa aj Rumunsko. Spomínané krajiny neskôr dosiahli dohodu s Európskou komisiou.

Ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že celkový vývoz obilia za sezónu 2022 až 2023 predstavoval k 1. máju 41,6 milióna ton. Pozostával okrem iného zo 14,4 milióna ton pšenice, 24,4 milióna ton kukurice a asi 2,5 milióna ton jačmeňa. V rovnakom období v sezóne 2021 až 2022 Ukrajina vyviezla 45,9 milióna ton obilia.

Produkcia obilia na Ukrajine sa v kalendárnom roku 2022 znížila približne na 53 miliónov ton z rekordných 86 miliónov ton v roku 2021. Úradníci z poklesu vinia boje vo východných, severných a južných regiónoch krajiny. Vláda uviedla, že Ukrajina môže v roku 2023 zožať 44,3 milióna ton obilia, v prípade priaznivého počasia až 50 miliónov ton.

Dohoda s EÚ

Poľnohospodári z menovaných východoeurópskych krajín vrátane Slovenska protestovali, pretože považujú dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov za príčinu vlastných problémov s odbytom. Minulý piatok eurokomisár pre obchod Valdis Dombrovskis uviedol, že Európska komisia v zásade dosiahla dohodu s Poľskom, Maďarskom, Slovenskom, Bulharskom a Rumunskom ohľadom dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov do Európskej únie. Dohoda podľa neho zahŕňa zrušenie jednostranných obmedzení zo strany týchto krajín a zavedenie mimoriadnych ochranných opatrení u pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien.

"Vzájomná európska solidarita a solidarita s Ukrajinou nesmie byť krátkodobo obetovaná individuálnym národným záujmom, pretože to nás všetkých oslabuje," uviedol nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir na sobotňajšom zasadnutí ministrov financií EÚ v Štokholme. Ohľadne dohody vyjadril spokojnosť.

Poľské ministerstvo poľnohospodárstva potvrdilo, že po dohode na spoločnom postupe v rámci EÚ plánuje zrušiť svoje dočasné embargo na ukrajinské poľnohospodárske produkty. "Rozhodli sme sa uskutočniť dočasné opatrenia na obmedzenie dovozu do Poľska kvôli nedostatku iných nástrojov," uviedol poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus. "Po zavedení týchto opatrení Európska komisia na základe nášho podnetu oznámila, že prijme reštrikcie pri dovoze štyroch kľúčových produktov, ktoré sme navrhli," dodal.

V dôsledku prijatia týchto reštrikcií Poľsko podľa ministerstva plánuje zrušiť vlastné obmedzenia. "Namiesto toho sa bude používať dohodnutá regulácia EÚ," uviedlo ministerstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok