Akékoľvek obmedzenie dovozu obilia do Európskej únie je neprijateľné, tvrdí Ukrajina

ta3 ČTK
29.4.2023 11:59

Akékoľvek obmedzenie dovozu ukrajinského obilia do krajín Európskej únie je "zásadne neprijateľné". Uviedlo to v sobotu ukrajinské ministerstvo zahraničia v nóte zaslanej diplomatickým zástupcom EÚ a Poľska v Kyjeve, napísala agentúra Reuters.

kombajn žatva 1140 (TASR)
TASR

Slovensko, Poľsko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko čelia protestom domácich farmárov, ktorí dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov považujú za príčinu vlastných problémov s odbytom. Európska komisia im sľúbila podporu.

Slovensko, Poľsko, Maďarsko a Bulharsko tento mesiac obmedzili dovoz niektorých ukrajinských poľnohospodárskych produktov. Všetky tieto krajiny a tiež Rumunsko odmietli podporiť predĺženie bezcolného režimu pre potraviny a poľnohospodárske produkty dovážané z Ukrajiny.

"Takéto obmedzenia, nech už je ich odôvodnenie akékoľvek, nie sú v súlade s Asociačnou dohodou medzi Ukrajinou a EÚ a pravidlami jednotného trhu EÚ," uviedlo ukrajinské ministerstvo. "Existujú zákonné dôvody na okamžité obnovenie dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov do Poľska, Rumunska, Maďarska, Slovenska a Bulharska, rovnako ako na pokračovanie vývozu do ďalších členských štátov únie," dodalo.

Európska komisia v piatok ohlásila, že s danými krajinami dosiahla dohodu o tom, že sa jednostranné opatrenia zrušia. Dohoda podľa nej zahŕňa aj podporu pre poľnohospodárov v hodnote 100 miliónov eur a možnosť mimoriadnych ochranných opatrení. Ukrajinský minister financií Serhij Marčenko povedal, že tento záver víta.

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa v piatok Bruseli dohodli, že o rok predĺžia bezcolný režim pre potraviny a poľnohospodárske produkty dovážané z Ukrajiny. Obmedzenia pre niektoré obilniny požadované päticou východoeurópskych štátov na čele s Poľskom dohoda neobsahuje. Európska komisia chce v nasledujúcich týždňoch navrhnúť celúnijné riešenie, ktoré nahradí jednostranné zákazy dovozu do týchto krajín. Brusel hovorí o možnosti dočasne obmedziť dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok