Vojna si na ruskej strane vyžiadala za posledných päť mesiacov viac ako 100-tisíc obetí, odhadujú USA

ta3 ČTK
1.5.2023 20:12

Ruská invázia na Ukrajinu má podľa odhadu Bieleho domu len za posledných päť mesiacov 100-tisíc obetí na ruskej strane, z toho vyše 20-tisíc mŕtvych. Uviedol to bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Celkový počet zabitých či zranených ruských vojakov odhadujú západní činitelia na viac ako 200-tisíc.

Ukrajinský generálny štáb uvádza vyše 190-tisíc osôb "zlikvidovaného personálu" od začiatku invázie, teda od vlaňajšieho februára. Moskva sama svoje straty vyčísluje v jednotkách tisíc. O vlastných vojenských stratách zverejňujú Rusko aj Ukrajina len minimum informácií.

Kirby neposkytol žiadne podrobnosti o tom, ako Biely dom k počtu ruských obetí došiel, čísla podľa neho ale stoja na informáciách amerických spravodajských služieb. O počte padlých a zranených Ukrajincov Kirby hovoriť odmietol. Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley však ukrajinské straty, teda zabitých aj zranených, vlani v novembri odhadol zhruba na 100-tisíc.

Takmer polovicu z 20-tisíc zabitých ruských bojovníkov za posledných päť mesiacov podľa Kirbyho tvoria príslušníci Vagnerovej žoldnierskej skupiny. Z nich je mnoho odsúdencov, ktorí boli vrhnutí z väzenia do boja bez dostatočného bojového výcviku, vedenia alebo organizačných schopností, uviedol Kirby.

Najťažšie boje na Ukrajine naďalej pokračujú v Bachmute v Doneckej oblasti, kde sa ruské jednotky už mesiace usilujú o obkľúčenie a následné dobytie mesta. Že ide o "opotrebovávaciu" vojnu je podľa agentúry Reuters zrejmé práve v bojoch o Bachmut.

Počet padlých vojakov sa snažia stanoviť aj médiá za pomoci otvorených zdrojov. Britská stanica BBC minulý týždeň oznámila, že sa jej v spolupráci s ruským nezávislým serverom Mediazona podarilo overiť mená 21700 padlých ruských vojakov, pričom stanice uviedli, že podľa ich najkonzervatívnejších odhadov je celkový počet zabitých ruských vojakov 43400. To by bol skoro trojnásobok počtu 15-tisíc vojakov, o ktoré Sovietsky zväz prišiel vo vojne v Afganistane v rokoch 1979 až 1989.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok