Rusko v noci na Ukrajine vykonalo vzdušný útok, v Pavlohrade sú zranení

ta3 čtk
1.5.2023 08:04

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci zostrelila 15 z 18 ruských rakiet vyslaných na ukrajinské územie. S odkazom na ukrajinskú armádu o tom informovala agentúra Reuters. Uviedla tiež, že ruská invázna armáda v posledných dňoch zintenzívnila vzdušné údery na susednej krajine. Útok na mesto Pavlohrad v Dnepropetrovskej oblasti si vyžiadal 25 zranených, uviedla stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Ukrajinské protiútoky vytlačili Rusov z niektorých pozícií v Bachmute, uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj.

"Okolo 02:30 (01:30 SELČ) zaútočili ruskí okupanti na Ukrajinu zo strategických bombardérov," uviedol na platforme Telegram veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj. Dodal, že ukrajinská protivzdušná obrana 15 z 18 striel zničila.

Podľa kyjevských úradov boli zostrelené všetky strely, ktoré mierili na hlavné mesto. "(Podľa predbežných informácií) neboli zaznamenané žiadne obete medzi civilným obyvateľstvom ani zničenie obytných objektov či infraštruktúry," uviedla správa metropoly. Protivzdušná obrana bola tiež aktivovaná v širšej Kyjevskej oblasti, keď bol vyhlásený letecký poplach pre celú Ukrajinu.

Ruská armáda v noci zaútočila aj na ďalšie ukrajinské regióny, médiá v noci tiež informovali o výbuchoch v Dnepropetrovskej oblasti. Tamojšie mesto Pavlohrad bolo v noci zasiahnuté dvakrát, poškodený bol okrem iného priemyselný podnik, dve desiatky bytových domov a tiež vyše 20 súkromných budov, povedal miestny činiteľ Mykola Lukašuk. Podľa oblastného šéfa Serhija Lysaka ukrajinská protivzdušná obrana sedem striel zlikvidovala. "Ale sú aj zásahy," uviedol činiteľ, podľa ktorého údery zranili 25 ľudí vrátane troch detí. Pri piatkových ruských vzdušných úderoch zahynulo podľa ukrajinských úradov 25 civilistov vrátane detí, najviac v meste Umaň.

Ukrajinské protiútoky vytlačili ruské sily z niektorých okupovaných pozícií v Bachmute v Doneckej oblasti, uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj. Situácia v meste, ktoré sa invázne sily snaží dobyť už niekoľko mesiacov, ale podľa neho zostáva zložitá. Ukrajinský generálny štáb vo svojej dnešnej rannej situačnej správe informoval o odrazení 36 ruských útokov pri Bachmute, Marjinke a Avdijivke na Donbase.

V Bachmute podľa Sýrskeho pokračujú intenzívne boje. "Nepriateľ viedol početné útoky a snažil sa prelomiť obranu našich pozícií v niekoľkých smeroch," uviedol Syrskyj podľa telegramového účtuarmádneho mediálneho strediska s poznámkou, že Rusi v tejto snahe neuspeli. Rusko posiela do útoku nové jednotky, ale napriek jeho značným stratám sa mu nedarí mesto ovládnuť, povedal ukrajinský veliteľ.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v nedeľu podľa agentúry TASS vyhlásil, že jednotky jeho krajiny počas dňa získali kontrolu nad štyrmi blokmi na západe Bachmutu. Rusko už skôr oznámilo, že ovláda väčšinu tohto východoukrajinského mesta. Invázne sily v Bachmute zaznamenávajú postupne zisky, ale podľa ukrajinskej armády je stále možné dodávať obrancom jedlo, muníciu a lieky, uviedla agentúra Reuters.

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová v nedeľu večer podľa serveru Ukrajinska pravda uviedla, že ruským vojakom sa za uplynulý týždeň podarilo v niektorých oblastiach dosiahnuť "nevýznamné" územné zisky, ale ukrajinské obranné sily znovu získali svoje pozície. Pri Lymane nepriateľské sily znižujú aktivitu, pretože sú vďaka aktívnej obrane ukrajinských jednotiek neúspešné, oznámila Maljarová. Najťažšie boje sú podľa nej pri Bachmute a Marjinke.

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková sa v nedeľu vyjadrila k obrovskému požiaru, ktorý v sobotu zachvátil veľký zásobník paliva v prístave Sevastopoľ na Ruskom anektovanom ukrajinskom polostrove Krym. Podkopanie logistiky nepriateľa je príprava na ukrajinskú protiofenzívu, ktorá sa všeobecne očakáva, uviedla podľa webu Ukrajinska pravda Humenjuková.

Kyjev sa k zodpovednosti za požiar priamo neprihlásil, ale podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky oheň zničil cez desať nádrží s ropnými produktmi s kapacitou asi 40.000 ton, ktoré boli určené pre ruskú Čiernomorskú flotilu, ktorá má v prístave základňu. Ruské úrady hovorili o menších škodách. Podľa tamojšieho proruského činiteľa Michaila Razvožajeva požiar spôsobil útok bezpilotného lietadla.

Informácie znepriatelených strán v podmienkach vojny je ťažké overiť z nezávislých zdrojov.

Sevastopoľ sa nachádza na ukrajinskom polostrove Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014. Od vlaňajšieho februára, keď Moskva vyslala na Ukrajinu invázne vojská, je opakovane terčom vzdušných útokov, napísala už skôr agentúra Reuters. Ruskí predstavitelia z úderov vinia Ukrajinu, Kyjev sa k podobným útokom obvykle oficiálne nehlási.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok