Desaťtisíce Francúzov opäť protestovali proti dôchodkovej reforme. Urobili tak na Sviatok práce

ta3 TASR
1.5.2023 15:32

Desaťtisíce ľudí vyšli v pondelok, pri príležitosti Sviatku práce, do ulíc francúzskych miest, aby opäť vyjadrili svoj nesúhlas s dôchodkovou reformou, ktorú presadil prezident Emmanuel Macron. Informovala agentúra DPA.

Reformu, ktorou sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, prezident napriek masovému odporu verejnosti podpísal v polovici apríla. Rozsiahle protesty a štrajky proti zmenám v dôchodkovom systéme trvajú vo Francúzsku už zhruba tri mesiace.

Odborári do poslednej chvíle vyzývali prezidenta, aby zákon o reforme nepodpisoval. Vopred avizovali, že ďalší deň protestov uskutočnia na 1. mája a v priebehu dňa by malo po celej krajine prebehnúť vyše 300 protestných zhromaždení. Francúzske úrady očakávajú, že do ulíc vyjde 500.000-650.000 demonštrantov. Len v hlavnom meste Paríž by mohlo protestovať až 100-tisíc ľudí.

Polícia je pripravená aj na možné násilné konfrontácie, ktoré sprevádzali predchádzajúce vlny protestov. Situáciu v Paríži a iných veľkých mestách by mali v priebehu pondelka po prvý raz monitorovať aj drony.

Francúzska centristická vláda už podľa DPA považuje dôchodkovú reformu za "hotovú vec". Vplyvné odborové zväzy a niektorí opoziční politici sa však stále nevzdali nádeje na zvrat: ich cieľom je zabrániť v implementácii schválených zmien dôchodkového systému, ktoré sa majú začať uplatňovať od 1. septembra.

Podľa prieskumov verejnej mienky sú až dve tretiny Francúzov proti tomu, aby museli pracovať o dva roky dlhšie. Počet účastníkov protestov však postupne klesá. Posledná vlna protestných zhromaždení prebehla pred dvoma týždňami, keď Macron spornú legislatívu - presadenú bez hlasovania v parlamente - spečatil svojím podpisom. Podľa Macrona je reforma nevyhnutne potrebná na to, aby francúzsky dôchodkový systém neupadol v najbližších rokoch do veľkého deficitu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok