Macron telefonoval so Zelenským. Informoval ho o európskej pomoci a uistil o ďalšej podpore

ta3 ČTK
30.4.2023 20:03

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po telefóne informoval svoj ukrajinský náprotivok Volodymyra Zelenského o koordinácii európskej vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Uistil ho aj o neutíchajúcej francúzskej podpore Kyjevu v jeho obrane proti ruskej agresii.

Zelenskyj kritizoval Macrona
TASR/AP

S odkazom na vyhlásenie Elyzejského paláca o tom informovala agentúra AFP. Zelenského kancelária poďakovala za "účinnú podporu" a doplnila, že hovor trval viac ako hodinu.

"Obe hlavy štátov tiež diskutovali o nadchádzajúcich medzinárodných udalostiach a o spôsoboch, akými by mohli prispieť k upevneniu medzinárodnej podpory Ukrajiny, potvrdiť jej európsku perspektívu a podporiť bezpečnosť a stabilitu v Európe," uviedol Paríž.

Podľa Kyjeva prezidenti dlho rokovali o júlovom summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse, o konkrétnych rozhodnutiach o bezpečnostných zárukách pre Ukrajinu. Podľa Kyjeva by vo Vilniuse mal začať proces pozvania Ukrajiny na vstup do NATO.

Zelenskyj poďakoval Francúzsku za dodanú obrannú vojenskú techniku. "Rýchlosť a konkrétnosť reakcie je veľmi dôležitá, je to niečo, čo výrazne zvyšuje naše schopnosti. Vážime si to, že Francúzsko potvrdilo poskytnutie balíka účinnej výzbroje našim ozbrojeným silám," uviedol Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok