Ukrajinský protiútok sa začne do 15. mája. Pre Rusko by sa mohol stať tragédiou, varuje Prigožin

ta3 TASR
30.4.2023 19:52

Zakladateľ ruskej súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v nedeľu varoval, že očakávaná ukrajinská protiofenzíva by sa mohla pre Rusko zmeniť na "tragédiu", a opäť sa posťažoval, že jeho mužom na fronte vo východoukrajinskom meste Bachmut chýba munícia.

Ruský útok na Poltavskú oblasť si vyžiadal tri obete a niekoľko zranených
Twitter.com/KyivPost

V rozhovore pre ruského prokremeľského vojnového spravodajcu Semiona Pegova Prigožin vyhlásil, že podľa jeho názoru sa ukrajinský protiútok začne do 15. mája, pretože dovtedy prestanú silné dažde a pôda bude dostatočne suchá na to, aby sa tanky a delostrelectvo mohli po nej presúvať.

Prigožin súčasne vyjadril obavy, že "tento protiútok by sa mohol stať tragédiou pre našu krajinu." O prípravách ukrajinského protiútoku sa hovorí už dlho. V nedávnom rozhovore pre škandinávske médiá to potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Špecifikoval pri tom, že Ukrajina má v pláne aj znovuzískať Krymský polostrov. Dodal súčasne, že úspech ukrajinského protiútoku závisí od dodávok západných zbraní.  

Hovorkyňa velenia jednotiek ukrajinskej armády v sektore Juh  Natalija Humeňuková cez víkend v televíznom rozhovore tvrdila, že prípravou na ukrajinskú ofenzívu bolo aj vyhodenie skladu ropných látok v prístavnom meste Sevastopoľ na okupovanom Kryme. Podľa správ ukrajinskej spravodajskej služby bolo výbuchom a následným požiarom v Sevastopole zničených viac ako desať palivových nádrží s celkovou kapacitou približne 40-tisíc ton.

Vyjadrenia šéfa vagnerovcov v rozhovore pre ruského prokremeľského vojnového spravodajcu Semiona Pegova komentovali aj  experti z britského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Podľa nich z Prigožinových vyjadrení a kritiky vyplýva, že  ruská armáda sa neponáhľa s prípravou na odrazenie ukrajinského útoku.  

Prigožinova hrozba, že jeho muži sa pre nedostatok munície  stiahnu z mesta Bachmut, môže podľa ISW naznačovať, že ruské pozície v Bachmute považuje vagnerovec za zraniteľné. Serhij Čerevatyj, hovorca východného zoskupenia síl ukrajinskej armády, koncom tohto týždňa uviedol, že v Bachmute pokračujú urputné boje. Cesta, ktorá je kľúčová pre zásobovanie ukrajinských obrancov Bachmutu, je však podľa neho pod kontrolou Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok