V Uzbekistane hlasovali o ústave, vďaka ktorej by prezident mohol zostať pri moci do roku 2040

ta3 TASR
30.4.2023 20:16

Uzavretím volebných miestností sa v nedeľu večer v Uzbekistane skončilo hlasovanie v referende o novej ústave, ktorá by súčasnému prezidentovi Šavkatovi Mirzijojevovi umožnila zostať pri moci až do roku 2040. Volebná komisia musí oznámiť výsledok do 10 dní, informovala agentúra AFP.

V Uzbekistane hlasovali o ústave, vďaka ktorej by prezident mohol zostať pri moci do roku 2040
TASR/AP

V krajine, kde sú médiá pod silnou kontrolou, nie je pochýb o tom, že zmeny a doplnenia budú prijaté, konštatovala AFP. Agentúra vysvetlila, že vedenie krajiny vynaložilo veľké úsilie, aby dodalo hlasovaniu v referende zdanie legitimity a na veľké zhromaždenia a koncerty boli prizvané miestne celebrity, ktoré vo svojich vystúpeniach návrh novej ústavy i prezidenta chválili.

AFP vo svojej správe uvádza, že takáto predreferendová kampaň zrejme "zabrala", keďže sedem hodín po otvorení volebných miestností svoje volebné právo využilo až 73,17 percenta registrovaných voličov.

Kým viacerí voliči by so zotrvaním prezidenta pri moci až do roku 2040 nemali problém, jeden z respondentov agentúry AFP uviedol, že Mirzijojev "urobil nejaké reformy a snaží sa veci zmeniť", ale zrejme ide v stopách dlhoročného ruského prezidenta Vladimira Putina. "Naše vedenie kopíruje Putinov systém," povedal muž, ktorého identitu AFP nezverejnila.

Šesťdesiatpäťročný Mirzijojev sa stal prezidentom v roku 2016 po smrti diktátora Islama Karimova. Od svojho nástupu k moci Mirzijojev presadil niekoľko reforiem v oblasti ľudských práv vrátane obmedzenia nútenej práce na bavlníkových poliach. Miestni aktivisti však tvrdia, že porušovanie práv v krajine pretrváva a vládni predstavitelia neprejavili žiadny záujem o vytvorenie podmienok pre existenciu politickej opozície.

AFP pripomína, že medzi navrhovanými zmenami novej ústavy je aj zákaz trestu smrti a zlepšená ochrana ľudských práv. Otázne však je, či táto reforma bude v konečnom dôsledku plne implementovaná do každodenného života ľudí, alebo bude mať iba kozmetický efekt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok