V Izraeli opäť protestovalo 200-tisíc ľudí proti vládnej justičnej reforme

ta3 čtk
30.4.2023 07:19

V Izraeli opäť vyšli do ulíc desaťtisíce ľudí demonštrovať proti justičnej reforme presadzovanej vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Podľa odhadu miestnych médií sa len v Tel Avive zišlo vyše 200-tisíc ľudí. V tomto meste sa protesty konajú už 17. týždeň, teda od začiatku januára. Proti sérii zákonov, ktoré majú dať vláde väčšiu právomoc pri vymenovaní sudcov a obmedziť právomoci najvyššieho súdu, podľa serveru The Times of Israel protestovali Izraelčania na 150 miestach v krajine.

V Izraeli opäť protestovalo 200-tisíc ľudí proti vládnej justičnej reforme
AP Photo/Ohad Zwigenberg

Izraelských demonštrantov prostredníctvom videa zverejneného na twitteri podporil španielsky premiér Pedro Sánchez, ktorý hovoril v mene Socialistickej internacionály (SI). Tá združuje viac ako sto ľavicových politických strán z celého sveta a Sánchez je od vlaňajška jej predsedom. "Drahí izraelskí priatelia, my ako Socialistická internacionála sme vždy bojovali za slobodu, rovnosť, spravodlivosť a demokraciu," povedal Sánchez. "Drahí priatelia, u nás vždy nájdete podporu v boji za demokraciu," povedal aj anglicky španielsky premiér.

Na Sánchezov odkaz reagoval izraelský minister zahraničia Eli Kohen. "Odporcovia reformy nemajú žiadnu hranicu, neváhajú ani poškodiť medzinárodné postavenie (Izraele)," uviedol Kohen na twitteri podľa denníka Haarec. "Žiadna zahraničná entita nebude robiť rozhodnutie za izraelský ľud a som si istý, že to nebol Sánchezov zámer," dodal Kohen, ktorý je členom koaličnej vlády, v ktorej sú aj krajne pravicové a ultraortodoxné strany.

V nedeľu má začať letné zasadnutie izraelského parlamentu, na ktorom môže vládna koalícia pokračovať v schvaľovaní súdnej reformy, s čím začala vo februári. Napriek kritike zo širokých vrstiev spoločnosti aj opakovaným výzvam prezidenta Jicchaka Herzoga na zastavenie reformy, pokračovala vláda v jej schvaľovaní. Až koncom marca oznámila prerušenie procesu, čo premiér urobil po tom, čo ho na to vyzvalo aj niekoľko poslancov jeho strany Likud, vrátane ministra obrany Joava Galanta. Ten si kvôli tomu vyslúžil oznámenie o odvolaní z funkcie, ktoré ale nakoniec Netanjahu zrušil.

Na demonštrácii v Tel Avive vystúpil napríklad izraelský nositeľ Nobelovej ceny za chémiu Aaron Ciechanover, ktorý varoval, že justičná reforma poškodí aj vedecký výskum. "Veda stojí na základoch akademickej slobody, ktorú nemožno oddeliť od demokratickej a kultúrnej slobody," povedal Ciechanover. Podľa neho hrozí, že izraelskí vedci budú opúšťať krajinu, a tí, čo žijú v cudzine, sa do vlasti nevrátia. "Po škodách ekonomických a poškodení medzinárodných vzťahov aj národnej bezpečnosti príde na rad výskum a veda," dodal.

Proti reforme protestujú niekoľko týždňov aj rezervisti izraelskej armády, z ktorých mnohí pohrozili odmietnutím vojenskej služby, pokiaľ vláda zmeny presadí. Sedemsto elitných vojenských záložníkov Netanjahuovi list, v ktorom varujú pred kolapsom záložných síl armády, pokiaľ vláda bude odmietať rokovania s opozíciou, a dalo ultimátum do 20. mája. Doteraz sa konalo niekoľko rokovaní vlády s opozíciou, ale bez valného výsledku.

Zatiaľ čo na protivládnych demonštráciách sa od januára už viackrát zišli státisíce ľudí, tento týždeň sa prvýkrát konala väčšia manifestácia na podporu justičnej reformy. Prišlo na ňu asi 200-tisíc vládnych priaznivcov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok