Útok dronmi na Kryme bol prípravou na protiofenzívu ukrajinskej armády, tvrdí Kyjev

ta3 tasr
30.4.2023 16:10

Útok dronmi, ku ktorému došlo v sobotu na Moskvou anektovanom ukrajinskom polostrove Krym, bol podľa ukrajinskej armády prípravou na plánovanú protiofenzívu Kyjeva, uviedli v nedeľu ukrajinské ozbrojené sily.

"Infiltrácia do logistiky nepriateľa je jednou z prípravných prvkov rozsiahlych aktívnych akcií našich obranných síl, o ktorých už dlhší čas hovoríme," uviedla hovorkyňa južného velenia ukrajinskej armády Natalija Humeniuková v nedeľu v televíznom vysielaní. "A táto práca je prípravou na rozsiahlu ofenzívu, na ktorú všetci čakajú," dodala.

Po útoku dronmi v prístavnom meste Sevastopol na Krymskom polostrove začal v sobotu v ranných hodinách horieť veľký ruský sklad paliva, pripomína DPA. K zraneniam ani obetiam na životoch či škodám na civilných objektoch podľa ruskej strany nedošlo.

Podľa vyjadrení ukrajinských ozbrojených síl však došlo k zničeniu desiatich nádrží s palivom. Kyjev sa oficiálne k zodpovednosti za incident neprihlásil. Ukrajinská vojenská rozviedka sa však vyjadrila, že takéto explózie budú pokračovať.

Rusko už 14 mesiacov vedie otvorenú vojnu voči susednej Ukrajine a obsadilo zhruba 20 percent jej územia - vrátane Krymu, nelegálne anektovaného ešte v roku 2014 - pripomína DPA.

Už niekoľko týždňov sa na medzinárodnej scéne s napätím očakáva ohlasovaná veľká jarná ukrajinská protiofenzíva s cieľom oslobodiť okupované územia krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok