FOTO: Pápežova návšteva Maďarska vyvrcholila omšou, zúčastnili sa jej desaťtisíce ľudí

ta3 čtk
30.4.2023 09:34

Pápež František v nedeľu v Budapešti odslúžil omšu pod holým nebom, kde okrem iného desaťtisíce veriacich vyzýval, aby otvorili svoje srdcia a dvere trpiacim, ľuďom v núdzi a migrantom, ktorí hľadajú ochranu. Na námestí pri sídle maďarského parlamentu sa za krásneho počasia zišlo vyše 50-tisíc ľudí, uviedla agentúra AP.

Bohoslužbu sledovali aj maďarskí politici vrátane premiéra Viktora Orbána, ktorý je známy svojím tvrdým postojom voči utečencom z moslimských krajín.

Omša bola vyvrcholením trojdňovej návštevy hlavy katolíckej cirkvi, ktorá sa začala v piatok. Pápež prišiel na námestie Lajosa Kossutha pred 9:00 SELČ v papamobile, na pódium sa potom dostal na invalidnom vozíku, ktorý používa kvôli bolestiam kolena. Omšu sledovali stovky zástupcov maďarskej cirkvi, ale aj politici vrátane premiéra Orbána, prezidentky Katalin Novákovej a bývalých prezidentov Jánosa Ádera a Pála Schmitta, uviedol server Index.hu.

"Je bolestné a smutné vidieť pred sebou zatvorené dvere. Zatvorené dvere nášho sebectva voči druhým, zatvorené dvere individualizmu v spoločnosti, ktorá sa čoraz viac izoluje, zatvorené dvere našej ľahostajnosti voči ľuďom, ktorí trpia a sú znevýhodnení, dvere, ktoré zatvárame pred tými, kto sú nám cudzí, pred migrantmi a chudobnými," povedal pápež vo svojom kázaní. O potrebe prívetivosti k cudzincom sa pri svojej návšteve v Maďarsku zmienil viackrát, okrem iného aj s odkazom na slová maďarského patróna, svätého Štefana.

František ocenil to, že Maďarsko prijalo desaťtisíce utečencov z Ukrajiny a v sobotu sa v chráme svätej Alžbety so stovkami utečencov stretol. Jeho slová sú vnímané najmä v kontraste s tým, ako tvrdo maďarská vláda postupovala voči utečencom z neeurópskych krajín. Orbán tvrdí, že Maďarsko musí hájiť svoje hranice a svoju kultúru. Buduje si však aj obraz politika, ktorý sa zasadzuje o kresťanské hodnoty.

Pápež pricestoval do Maďarka v piatok, za sebou už má stretnutie s prezidentkou Novákovou, premiérom Orbánom, zástupcami cirkevnej obce i občianskej spoločnosti. V nedeľu sa vrátil do Vatikánu.

Pozrite si, ako vyzerala návšteva Františka:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok