FOTO: Pápež František je na návšteve Maďarska, vyzval na prijímanie utečencov a k mieru

ta3 ČTK
28.4.2023 10:04

Pápež František v piatok priletel na návštevu Maďarska, kde okrem iného hovoril o svojej vízii budúcnosti Európy sužovanej vojnou na Ukrajine a migračnou krízou. Stretol sa s prezidentkou Katalin Novákovou a premiérom Viktorom Orbánom aj so zástupcami občianskej spoločnosti a v bazilike svätého Štefana s biskupmi a duchovnými.

Vyvrcholením jeho pobytu v Budapešti bude nedeľná omša pod holým nebom pred maďarským parlamentom. Na letisku pápeža opierajúceho sa pri chôdzi o palicu privítali potleskom maďarskí predstavitelia, chlapec a dievča oblečenie v národných krojoch mu ponúkli chlieb a soľ. František bol v Maďarsku naposledy v septembri 2021, kedy sa tam zastavil len na niekoľko hodín cestou na Slovensko. Sľúbil, že do Maďarska príde na dlhšiu oficiálnu návštevu.

Podľa maďarských predstaviteľov prišiel pápež do Budapešti hlavne preto, aby sa venoval maďarským veriacim a podporil ich vo viere. Avšak agentúra AP píše, že vzhľadom na to, že za hranicami Maďarska zúri vojna a vedenie tejto krajiny má dlhodobé spory s Európskou úniou kvôli porušovaniu princípov právneho štátu a práv ľudí z LGBT komunity, má pápežova návšteva aj silný politický podtón.

Po oficiálnej privítacej ceremónii s maďarskou prezidentkou v Sándorovom paláci a niekoľkých bilaterálnych rokovaniach, napríklad s Orbánom, pápež na poludnie predniesol reč. Pred zástupcami maďarskej vlády a civilnej spoločnosti hovoril o svojom "sne zjednotenej Európy" a požadoval okrem iného dôstojné zaobchádzanie s migrantmi a utečencami. Vyzval na hľadanie ciest a prostriedkov na prijatie ľudí utekajúcich pred konfliktmi, chudobou a klimatickou zmenou.

Okrem veriacich alebo mládeže sa hlava katolíckej cirkvi stretne aj s vojnovými utečencami z Ukrajiny. V Maďarsku sa ich usadilo asi 35-tisíc z približne 2,5 milióna ľudí, ktorí po začiatku ruskej invázie prekročili ukrajinsko-ruskú hranicu. Pôjde o jednu z príležitostí, kedy bude pápež môcť hovoriť o migrácii a znovu dať najavo, že je presvedčený, že európske krajiny by v rámci svojich možností mali byť ústretové k ľuďom utekajúcim pred konfliktmi a chudobou. Premiér Orbán je pritom dobre známy svojim odmietavým postojom k prijímaniu migrantov z moslimských krajín, označuje sa za ochrancu kresťanských hodnôt v Európe.

Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin pred pápežovou cestou do Budapešti v rozhovore pre portál Vatican News pripomenul, že hoci mnoho ľudí prichádzajúcich do Európy z Blízkeho východu a ďalších krízových oblastí nie sú utečenci, "väčšina z nich ochranu potrebuje". František však oceňuje prístup Maďarov k prijímaniu pravoslávnych Ukrajincov, ktorých z domova vyhnala ruská agresia.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine Orbán pri príležitosti pápežovej návštevy povedal, že Maďarsko a Vatikán sú jediné dva štáty v Európe, ktoré možno označiť za "promierové", píše agentúra Reuters. Obaja vyzývajú k uzavretiu prímeria a rokovaniam vedúcim k ukončeniu vojny a František nalieha na Ukrajinu, aby bola otvorená na dialóg s "agresorom", čo Kyjev odmieta. Maďarsko síce podporuje suverenitu Ukrajiny, ale stále ho s Ruskom spája silné ekonomické väzby. Posielať zbrane na pomoc krajine čeliacej ruskej agresii Orbánova vláda odmieta. Pápež často vyzýva na všeobecný zákaz obchodovania so zbraňami a obmedzenie ich výroby, uviedol však, že posielať vojenskú techniku ukrajinskej armáde je morálne prijateľné, ak sa používa v sebaobrane.

Pápež vyzval ku konkrétnym snahám o mier. "Pýtam sa, aj s ohľadom na sužovanú Ukrajinu: Kde sú tvorivé mierové snahy? Kde sú?", cituje pápeža agentúra DPA. "Človek má dojem, že prihliada na smutný zánik spoločného sna o mieri, zatiaľ čo priestor získavajú jednotliví bojovníci," povedal František. Parolin povedal, že hoci pápežova cesta na Ukrajinu bola naplánovaná ešte pred začiatkom konfliktu na Ukrajine, je "táto tragédia veľmi blízka pápežovmu srdcu" a pápež nevynechá žiadnu príležitosť, aby sa prihováral za mier. AP píše, že cesta do Maďarska predstavuje test pre zdravie 86-ročného pápeža, ktorý minulý mesiac strávil štyri dni v nemocnici kvôli problémom s dýchacími cestami. Maďarskí predstavitelia dúfali, že hlava katolíckej cirkvi zavíta na rôzne miesta v krajine, Vatikán sa však rozhodol sústrediť všetky akcie do Budapešti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok