Päť krajín vrátane Slovenska dosiahlo dohodu o potravinách z Ukrajiny, povolia tranzit

TA3 TASR
28.4.2023 19:53

Bulharsko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Rumunsko v piatok dosiahli dohodu, ktorou povolia tranzit potravín z Ukrajiny. Oznámila to v piatok Európska komisia. Informovala agentúra AFP.

pšenica pole žarva ilu 1140 px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

"Európska komisia dosiahla v princípe dohodu s Bulharskom, Maďarskom, Poľskom, Slovenskom a Rumunskom v spojitosti s ukrajinskými poľnohospodárskych potravinárskych výrobkov z Ukrajiny," uviedol podpredseda EK pre obchod Valdis Dombrovskis. Dodal, že EK konala s cieľom riešiť obavy poľnohospodárov na Ukrajine i susediacich členských krajinách EÚ.

Vývoz ukrajinskej pšenice z Ukrajiny cez Čierne more výrazne obmedzila ruská invázia a preto sa vo väčšej miere využívajú pozemné trasy cez susedné krajiny. Členské krajiny EÚ sa dohodli, že povolia prevoz niektorých potravín bez obmedzení a colných kontrol.

Poľnohospodári v Maďarsku, Poľsku a na Slovensko však boli nespokojní s klesajúcimi cenami svojej produkcie. Premiéri Poľska, Bulharska, Maďarska, Rumunska a Slovenska koncom marca v spoločnom liste predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej žiadali, aby EÚ zakročila proti negatívnym vplyvom zvýšeného importu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Upozornili, že najväčšie problémy majú krajiny susediace s Ukrajinou.

Budapešť a Varšava 15. apríla zakázali dovoz obilia a ďalších potravín z Ukrajiny. Dovoz ukrajinského obilia a niektorých poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny zakázalo aj Slovensko, ich tranzit však zostal povolený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok