Rusi podnikli desiatky útokov. Epicentrom bojov je Bachmut a Marjinka, informuje Kyjev

ta3 ČTK
29.4.2023 09:09

Ruské invázne sily sa naďalej sústreďujú na útočné operácie v mestách Lyman, Bachmut, Avdijivka a Marjinka v Doneckej oblasti, uviedol v sobotu ráno ukrajinský generálny štáb v pravidelnej situačnej správe. Rusi tam podľa neho za posledný deň podnikli 48 útokov. "Epicentrom bojov je Bachmut a Marjinka a naši vojaci statočne držia obranu," tvrdí štáb.

Ruský útok na Poltavskú oblasť si vyžiadal tri obete a niekoľko zranených
Twitter.com/KyivPost

V Bachmute, ktorý sa Rusi snažia dobyť už niekoľko mesiacov, podľa Ukrajincov pokračujú boje. "Okrem toho počas dňa nepriateľ viedol neúspešné útočné akcie v smere na Bohdanivku a Časiv Jar," uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl, ktoré tiež tvrdia, že invázne sily neboli úspešné ani v útokoch na Avdijivku alebo Marjinku. V okupovaných častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti Rusi podľa Kyjeva pokračujú v obranných operáciách. Informácie znepriatelených strán v podmienkach vojny je ťažké overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinský generálny štáb zároveň pripomína ruský vzdušný úder na Ukrajinu z piatkového skorého rána, ktorý podľa ukrajinskej armády zasiahol civilné objekty a obytné domy. "Celkom nepriateľ za uplynulý deň odpálil 23 riadených striel typu Ch-101 a Ch-555. Naši obrancovia zničili 21 riadených striel a tiež dve operatívne taktické bezpilotné lietadlá a dva útočné drony," uvádza ukrajinský štáb, ktorý viní ruské vojská z porušenia práva.

Rusko v piatok skoro ráno podniklo vzdušné útoky na mnohých miestach Ukrajiny, vrátane Kyjeva, kam v ten istý deň pricestovali český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Obaja štátnici v sobotu v návšteve Ukrajiny pokračujú. Piatkový útok v ukrajinskej metropole nespôsobil žiadne obete ani vážnejšie škody, v meste Uman však úrady informujú o 23 mŕtvych a v Dnipre o dvoch, medzi obeťami sú aj deti.

Ruské ministerstvo obrany aj tentoraz tvrdilo, že útočilo na vojenské ciele. Ruské úrady zároveň obvinili ukrajinskú armádu z ostreľovania Donecku, kde podľa starostu okupovaného mesta Alexeja Kulemzina prišlo o život sedem ľudí. Kyjev tiež opakovane vyhlásil, že neostreľuje mestá a civilné ciele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok