KĽDR musí zdokonaliť svoj jadrový odstrašovací potenciál, vyhlásila sestra Kim Čong-una

ta3 ČTK
29.4.2023 07:13

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, vyhlásila, že KĽDR musí ďalej zdokonaliť svoj jadrový odstrašovací potenciál. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej v Pchjongjangu vzbudila nevôľu dohoda o posilnení spolupráce medzi Južnou Kóreou a Spojenými štátmi z tohto týždňa.

KĽDR musí zdokonaliť svoj jadrový odstrašovací potenciál, vyhlásila sestra Kim Čong-una
TASR/AP

Americký prezident Joe Biden a jeho juhokórejský náprotivok Jun Sok-jol sa vo Washingtone dohodli predovšetkým na výraznom posilnení spolupráce v oblasti obrany, vrátane jadrovej, a sľúbili, že v prípade severokórejského jadrového útoku budú "okamžite reagovať". Podľa Kim Jo-čong ale táto dohoda, ktorá počíta aj s tým, že USA budú zdieľať viac informácií o americkom jadrovom programe, zhorší bezpečnosť.

Jej komentár ku kórejsko-americkému jednaniu je zo strany Pchjongjangu prvý a podľa Reuters naznačuje, že KĽDR bude ďalej pokračovať v cykle vojenských demonštrácií sily a vývoja zbraní.

KĽDR už tento rok podľa agentúry AP odpálila okolo 30 rakiet, vlani ich bolo rekordných viac ako 70, vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok