Spojené štáty budujú na Ukrajine sieť senzorov pre prípad jadrového útoku

ta3 ČTK
29.4.2023 06:56

Spojené štáty na Ukrajine budujú sieť radiačných senzorov, ktorá v prípade útoku jadrovou zbraňou alebo takzvanou špinavou bombou dokáže zistiť, kto za ním stál. Napísal to denník The New York Times (NYT), podľa ktorého je jedným z hlavných cieľov týchto snáh, aby v prípade, že Rusko odpáli na ukrajinskom území rádioaktívnu zbraň, bolo možné jasne dokázať jeho vinu.

Dvaja zajatí wagnerovci popísali hrôzy z frontu, zabitie im hrozilo z oboch strán
AP Photo/Libkos

Experti sa od začiatku ruskej invázie z vlaňajšieho februára obávajú, či ruský prezident Vladimir Putin nie je pripravený použiť jadrové zbrane v boji, čo by bolo prvýkrát od roku 1945, keď ich vo vojne proti Japonsku nasadili Spojené štáty. Súčasné prípravy sú podľa denníka zatiaľ najjasnejším dôkazom toho, že Washington podniká konkrétne kroky, aby sa pripravil aj na tento najhorší možný scenár ruskej vojny proti Ukrajine.

Jedno zo špecializovaných oddelení amerického Národného úradu pre jadrovú bezpečnosť (NNSA) denníku potvrdilo, že "v celom regióne" buduje sieť atómových senzorov, ktoré budú schopné "určiť veľkosť, umiestnenie a účinky akéhokoľvek jadrového výbuchu", čím Rusku znemožní na Ukrajine použiť jadrové zbrane, bez toho, aby sa prišlo na to, že za útokom stálo.

Prichádzalo by to do úvahy napríklad, ak by Moskva falošne obvinila Kyjev, že odpálil jadrovú zbraň. Obavy z toho, že by Rusko mohlo použiť jadrové zbrane opakovane vzbudili niektoré výroky ruského prezidenta a napríklad aj minuloročné nepodložené tvrdenie Moskvy o tom, že Ukrajina zostavuje špinavú bombu, teda takú, ktorá po výbuchu zamorí okolie rádioaktívnym materiálom pomocou explózie konvenčnej výbušniny.

NYT tiež predtým informoval o tom, že vlani v októbri ruskí vojenskí velitelia preberali možnosť použitia taktickej jadrovej zbrane na Ukrajine. Washington predtým opakovane varoval. Takýto krok by podľa neho bol "vážnou chybou" a znamenal by pre Rusko následky.

Novo inštalované senzory by poslúžili aj v prípade pohotovosti v niektorej z jadrových elektrární na území Ukrajiny. Ich informácie by bolo možné využiť napríklad na lepšiu ochranu verejnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok