Bezcolný režim pre obilie z Ukrajiny sa predĺži o rok. Zhodli sa na tom štáty Európskej únie

ta3 ČTK
28.4.2023 13:13

Veľvyslanci krajín Európskej únie sa dohodli, že o rok predĺžia bezcolný režim pre potraviny a poľnohospodárske produkty dovážané z Ukrajiny. Obmedzenia pre niektoré obilniny požadované päticou východoeurópskych štátov na čele s Poľskom dohoda neobsahuje.

obilie pšenica žatva 1140 px (TASR)
TASR

Európska komisia (EK) chce v najbližších týždňoch navrhnúť celoúnijné riešenie, ktoré nahradí jednostranné zákazy dovozu do týchto krajín. Brusel hovorí o možnosti dočasne obmedziť dovoz pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien.

EÚ vlani v rámci pomoci Ukrajine, na ktorej ekonomiku i poľnohospodárstvo ťažko dopadá ruská vojenská invázia, schválila ročné pozastavenie ciel na všetok poľnohospodársky a potravinársky tovar. Obilniny a ďalšie produkty mali európskymi krajinami predovšetkým putovať smerom do afrických či blízkovýchodných štátov. Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Rumunsko však odmietali podporiť predĺženie bezcolného režimu, ktorý platí do začiatku júna.

Poľnohospodári z týchto štátov sa sťažujú, že ukrajinská pšenica a ďalšie produkty mieria na ich trhy a komplikuje im odbyt. Ostatné krajiny však argumentovali tým, že Ukrajina vzhľadom na pokračujúcu vojnu pomoc stále potrebuje a že prípadné obmedzenia môže navrhnúť komisia na základe analýzy situácie. Na prijatie návrhu stačila väčšina hlasov, ktoré ostatné krajiny dosiahli aj bez spomínaných piatich štátov.

Predĺženie bezcolného režimu ešte musí schváli Európsky parlament, kde má tento návrh širokú podporu. Potom by ho počas mája mali formálne potvrdiť členské krajiny.

Diplomati hovoria o tom, že dovtedy by komisia mohla prísť s riešením, ktoré by uspokojilo požiadavky príslušných krajín vrátane Slovenska. Brusel pre nich popri zvažovaných reštrikciách dovozu chystá aj viac ako 150 miliónov eur z poľnohospodárskej rezervy. Podmienkou však je, aby zrušili vlastné jednostranné zákazy dovozu zavedené v minulých týždňoch, ktoré porušujú pravidlá jednotného trhu EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok