Pavel s Čaputovou sa museli v Kyjeve odobrať do krytu. Na väčšine Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach

TA3 ČTK
28.4.2023 18:03

Kvôli leteckému poplachu v Kyjeve sa český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová spoločne s ďalšími hosťami popoludní uchýlili do hotelového krytu, uviedol spravodajca ČTK z miesta. Po necelej hodine úrady poplach odvolali a prezident kryt, ktorý sa nachádza v podzemných garážach hotela, opustil.

Pavel s Čaputovou sa museli v Kyjeve odobrať do krytu. Na väčšine Ukrajiny bol vyhlásený letecký poplach
Profimedia

Ukrajinské úrady popoludní vyhlásili varovanie pred rizikom vzdušných útokov pre veľkú časť krajiny. Ráno Rusko podniklo údery na mnohých miestach Ukrajiny, vrátane Kyjeva. Nútený prechod do krytu narušil popoludňajší program českej hlavy štátu. Posledné pracovné stretnutie so zástupcami krymských Tatárov preto Pavlov tím usporiadal improvizovane práve priamo v priestoroch krytu. Hotel prispôsobil časť podzemných garáží pre potreby úkrytu, umiestnil tam stoly so stoličkami pre niekoľko desiatok ľudí, opísal spravodajca ČTK. Na mieste podľa neho bolo aj základné vybavenie vrátane občerstvenia.

Na schôdzku s českou hlavou štátu tam prišli exiloví vodcovia krymských Tatárov Mustafa Džemilev a Refat Čubarov. Po necelej hodine ukrajinské úrady poplach v Kyjeve odvolali. Z krytu odišla najskôr Čaputová. Pavol dokončil rokovania s krymskými Tatármi a potom ju nasledoval. Podľa ukrajinskej aplikácie upozorňujúcej na riziko vzdušných úderov trval v podvečer poplach v Kyjeve 43 minút.

"Neignorujte varovanie," napísal popoludní na sociálnej sieti šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Sirény sa rozozneli radom ukrajinských oblastí, ešte okolo 18:00 SELČ platilo varovanie od východu Ukrajiny až po Žytomyrskú a Vinnyckú oblasť v centrálnej časti krajiny. 

Úrady v podvečer vyhlásili letecký poplach na väčšine územia kvôli aktivite ruských vojenských lietadiel, uviedol neskôr podľa serveru Ukrajinska pravda hovorca vzdušných síl Jurij Ihnat. "Vzleteli dva strategické bombardéry Tu-95 a dva raketové bombardéry dlhého doletu Tu-22M3. Tiež na severe Ukrajiny blízko frontovej línie bola zaznamenaná činnosť stíhačiek Su-30 a Su-35," povedal Ihnat.

Zatiaľ nie sú k dispozícii informácie o prípadnom popoludňajšom vzdušnom údere. Pavol s Čaputovou prišli v noci vlakom z Poľska. Nad väčšinou ukrajinského územia pritom v noci na dnešok platila protiletecká výstraha, keď Rusko začalo novú vlnu vzdušných úderov. Útoky si vyžiadali dve desiatky mŕtvych a desiatky zranených medzi ukrajinskými civilistami. Výbuchy ráno zazneli v niekoľkých mestách vrátane Kyjeva, ktorý ale nehlási výraznejšie škody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok